fbpx

UKLJUČILI SE AMERIKANCI Na Haiti stižu agenti FBI-a kako bi istražili ubojstvo predsjednik

Autor: Hina

Agenti FBI-a i ministarstva domovinske sigurnosti na putu su za Haiti kako bi pomogli u istrazi ubojstva predsjednika Jovenela Moisea, priopćila je Bijela kuća nekoliko sati pošto su dvojica Amerikanaca optužena za zavjeru, no Washington ne planira slati vojnu pomoć, prenose mediji.

U pokušaju smirivanja stanja haićanski senat je imenovao prijelaznog predsjednika, a vlasti su od Sjedinjenih Država i UN-a zatražile slanje vojnih snaga na Haiti kako bi pomogle osigurati važna strateška mjesta u zemlji nakon atentata na predsjednika Jovenela Moisea.

“Kao odgovor na zahtjev haićanskih vlasti za pomoć u istrazi i očuvanju sigurnosti poslat ćemo što je prije moguće više dužnosnike FBI-a i DHS-a u Port-au-Prince da procijene situaciju te utvrde na koji način možemo pomoći”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na konferenciji za novinare.

“Pružamo i financijsku pomoć”, dodala je Psaki.

Međutim, viši dužnosnik američke administracije rekao je da “nema planova da SAD sada pruži vojnu pomoć”.

Američke agencije za provedbu zakona i obavještajne agencije još rade na početnoj procjeni onoga što se dogodilo u srijedu rano ujutro, kada su napadači upali u Moiseovu rezidenciju izvan glavnoga grada Haitija i ustrijelili ga, a njegovu suprugu ranili.

Situaciju komplicira optužba da su u tome sudjelovala dva američka državljana, obojica s južne Floride.

Haićanske vlasti u istrazi su među osumnjičenima identificirale dvojicu haićanskih Amerikanaca – Jamesa J. Solagesa (35) i Vincenta Josepa (55) – kao i četvoricu kolumbijskih državljana.

Dužnosnici ne žele reći je li američko veleposlanstvo na Haitiju kontaktiralo s dvojicom Amerikanaca.

“Istraga neće utjecati na pomoć koju pružamo stanovnicima Haitija”, rekla je Psaki. “Ova je akcija bila odgovor na određeni zahtjev.”

Haićanski senat imenovao je u subotu Josepha Lamberta prijelaznim predsjednikom koji će voditi zemlju.

Lambert je na Twitteru u petak navečer objavio da je zahvalan na ukazanom povjerenju i da želi utrti put za demokratsku tranziciju vlasti.

Predsjednički i parlamentarni izbori na Haitiju trebali bi se održati u rujnu.

Međutim, Senat, gornji dom haićanskog parlamenta, nema kvoruma još od siječnja 2020. Stoga je nejasno može li Lambert doista preuzeti dužnost.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI