fbpx
Foto: Facebook

Ukrajinski predsjednik poziva Zapad da sankcionira rusku nuklearnu industriju

Autor: dnevno.ba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je Zapad da uvede sankcije protiv ruske nuklearne industrije u jeku borbi oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja.

Rusija koristi nuklearnu elektranu u južnoj Ukrajini kako bi zastrašila ljude i ucijenila ukrajinsko vodstvo i cijeli svijet, rekao je Zelenskij u obraćanju emitiranom u subotu navečer.

Nuklearna sila Rusija gradi nuklearne elektrane u nekoliko zemalja.

Kijev i Moskva danima se međusobno optužuju da su odgovorni za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Europi.

Zelenskij je optužio Ruse da koriste elektranu koja je pod njihovom kontrolom kao tvrđavu iz koje pucaju na male gradove Nikopol i Marhanez.

Ti su gradovi smješteni na drugoj strani Dnjepra.

Upozorio je da raspoređivanje ruskih trupa na mjestu nuklearne elektrane “povećava radioaktivnu prijetnju Europi na razinu koja nije postojala čak ni u najtežim trenucima sukoba u doba Hladnog rata”.

Stoga je Zelenskij pozvao na “oštru reakciju”.

Ukrajina poziva na pomoć u progonu ratnih zločinaca
Ranije u subotu Ukrajina je pozvala zapadne države da joj pomognu u procesuiranju ratnih zločina počinjenih tijekom ruske invazije.

“Kijevu su potrebni stručnjaci za vojno pravo i stručnjaci za istraživanje ratnih zločina kako bi kaznili ruske napadače”, napisao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u opširnoj objavio na Facebooku u subotu.

Ministar je rekao da je poslao odgovarajući zahtjev preko ministarstva vanjskih poslova Kontaktnoj skupini za Ukrajinu, koja uključuje zemlje poput SAD-a, Britanije i Njemačke te koordinira isporuke oružja za ukrajinske oružane snage.

Reznikov je također pozvao na formiranje “međunarodnih skupina koje će pomoći u radu na konkretnim slučajevima ruskih ratnih zločina u Ukrajini”.

Ministar obrane posebno je istaknuo sudbinu ukrajinskih ratnih zarobljenika rekavši da su u ruskom zarobljeništvu u velikim razmjerima mučeni i ubijani.

“Ne sumnjam da ćemo nakon pobjede Ukrajine u ratu, na ovaj ili onaj način, uhvatiti sve one koji su bili uključeni u ova barbarska ubojstva i mučenja”, napisao je Reznikov tražeći da se procesuiraju ne samo počinitelji i zapovjednici već i oni koji su “opravdavali te zločine”.

Također je apelirao da se međunarodnim stručnjacima omogući pristup zatvoru u Olenivki, u blizini Donecka, gdje su deseci ukrajinskih ratnih zarobljenika ubijeni u napadu krajem srpnja.

“Ovaj zločin, osim reakcije institucija poput Međunarodnog kaznenog suda, Međunarodnog suda pravde i Europskog suda za ljudska prava, zahtijeva odlučnu reakciju Ujedinjenih naroda”, rekao je Reznikov.

“UN mora prisiliti Rusiju da dopusti posjet predstavnika Crvenog križa ukrajinskim zarobljenicima u Olenivki”, dodao je.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za napade na zatvor u Olenivki.

Jedan od najstrašnijih dosad otkrivenih zločina je masakr u kijevskom predgrađu Buči. Ukrajinske vlasti identificirale su stotine tijela ubijenih tijekom kratkotrajne ruske okupacije.

Ruska logistika ugrožena
Pozicija Rusije u južnoj Ukrajini je, pak, značajno oslabljena ukrajinskim protunapadom na strateški važne riječne prijelaze, tvrde britanski obavještajci.

Dva glavna cestovna mosta na rijeci Dnjepar vjerojatno se više ne mogu koristiti za prijevoz značajne vojne opreme u područja zapadno od rijeke pod ruskom okupacijom, navodi se u subotu u najnovijem izvješću britanskog ministarstva obrane.

Također se navodi da je glavni željeznički most u blizini Khersona dodatno oštećen.

Kako bi organizirala vojnu opskrbu, Moskva se nedavno uglavnom oslanjala na trajektnu vezu u blizini mosta.

Čak i nakon daljnjih popravaka, mostovi bi vjerojatno ostali slaba točka ruske ofenzive.

Opskrba tisuća ruskih vojnika na zapadnoj strani Dnjepra ovisi o dvije privremene trajektne linije, navodi se u izvješću obavještajnih službi.

Britanska vlada od početka invazije na Ukrajinu redovito objavljuje podatke o stanju na bojištu.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI