fbpx
Foto: Facebook

‘ULICE SARAJEVA NISU SIGURNE’ Najavljeno okupljanje građana zbog mlade liječnice koju je usmrtio pijani vozač

Autor: Dnevno.ba

U Sarajevu će se danas u 18 sati okupiti građani zbog pogibije 25-godišnje liječnice Azre Spahić u prometnoj nesreći 26. svibnja.

Spahić je radila u Domu zdravlja Kantona Sarajevo, a umrla je kada je na nju i još dvije djevojke Mercedesom naletio 26-godišnji Armin Berberović koji pijan vozio brzinom znatno većom od ograničenja. Nije imao položen vozački, a u organizmu je imao 0.41 promila alkohola.

Vozač je uhićen.

“Ulice Sarajeva nisu sigurne”
Grupa građana okupljena u Facebook grupi “Vi ovo dozvoljavate – za Editu i Selmu” najavila je okupljanje u Ulici maršala Tita. Građanska inicijativa osnovana je nakon što su 2016. u prometnoj nesreći poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč, piše Klix. Građani ponovno žele ukazati na veliku nesigurnost u prometu, baš kao i 2016.

“I danas ponavljamo ono što smo tada poručivale – ulice Sarajeva nisu sigurne. Postojeći zakonski propisi nisu adekvatni, institucije moraju preuzeti odgovornost i ponuditi rješenja. Poslije nepovratno otetih života, za sve ovo je već kasno, ali to ne znači da ćemo prihvatiti trenutnu situaciju”, objavili su na Facebooku.

Na mjestu pogibije mlade liječnice na Marijinom Dvoru, blizu trgovačkog centra SCC, građani polažu cvijeće i pale svijeće. U nesreći su ozlijeđene dvije djevojke u dobi od 25 i 21 godinu. Jedna je pješakinja zadobila ozljede opasne po život, a druga teške ozljede. Liječnica je poginula na mjestu nesreće.

Detalji nesreće
Do nesreće je došlo u petak u 23:30 u Ulici maršala Tita, a vozač Berberović u krvi je imao 0.41 promil alkohola te je vozio brže od ograničenja kada je udario tri djevojke. Nakon naleta na djevojke nije se odmah zaustavio, nego je još udario u prometni znak, a zatim i u zid.

Berberović se nakon uhićenja nalazi pod nadzorom policije i nad njim se obavlja kriminalistička obrada. U zakonskom roku bit će predan u nadležnost kantonalnog tužiteljstva.

Kako doznaje Klix, Berberoviću su u prošlosti više puta izdavani prekršajni nalozi zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita i poznat je sarajevskoj policiji po takvim prekršajima.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI