UNSA: Da li će Škrijelj ispuniti želju Sebije Izetbegović da postane i član Senata?

Autor: Dnevno.ba

SARAJRVO - Rifat Škrijelj, sada već bivši dekan Prirodno-matematičkog fakulteta dužnost rektora preuzima sutra 1. listopada, kako je predviđeno i Statutom Univerziteta u Sarajevu, piše novinska agencija Patria.

Prije samog stupanja na ovu dužnost Škrijelj je dobio zadatak Stranke demokratske akcije (SDA) da ispuni novu želju Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i supruge Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kako saznaje Patria iz dobro upućenih izvora dr. Izetbegović želi biti član Senata UNSA-e, a da bi se to i ostvarilo potrebno je mijenjati Statut UNSA-e.

Ambiciozna dr. Izetbegović bi da postane dio Univerziteta u Sarajevu, gdje želi također da se njena volja poštuje, a više profesora i dekana potvrdilo je za Patriju da se već oveliko priča o tome.

Inače, do 2013. godine Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u skladu sa tadašnjim pravilnicima imao je svog predstavnika u Senatu, ali nakon što je usvojen Statut 2013. godine KCUS je prestao biti pridružena članica Univerziteta te nije bilo ni potrebe da budu dio Senata.

Medicinski fakultet u Sarajevu surađuje s KCUS-om po osnovu sporazuma o suradnji, jer se na KCUS-u izučavaju klinički predmeti.

-Ako je cilj da Izetbegović bude u Senatu to će se i ostvariti, jer imaju dovoljno ruku za izmjenu Statuta. Mnogi pričaju o tome, a zna se i da je spreman akt koji će omogućiti dr. Izetbegović da postane članica Senata – kaže naš izvor.

Sebija Izetbegović također mimo Škrijelja trasirala je put ka Senatu. Tako je 15. rujna na KCUS-u u svoj kabinet pozvala šefove katedri kliničkih predmeta Medicinskog fakulteta, a koji su ujedno i uposlenici KCUS-a i tražila da je podržavaju u njenom radu!?

Na sjednici Naučno-nastavničkog vijeća Medicinskog fakulteta došlo je i do rasprave jer je mnogim članovima ostalo nejasno zbog čega je Izetbegović sazivala šefove katedri, a kasnije i nastavno osoblje.

Taj njen čin ocijenjen je kao želja Izetbegović da „šefuje“ i na Medicinskom fakultetu.

Statut Univerziteta jasan je i po pitanju političkog djelovanja profesora, dekana, rektora…

-Na Univerzitetu i njegovim organizacionim jedinicama nije dozvoljeno organiziranje ili djelovanje političkih stranaka, niti održavanje skupova ili drugih vidova djelovanja koja u osnovi imaju stranačke ciljeve. Članovi akademske zajednice dužni su da unutar Univerziteta djeluju politički neutralno u odnosu na svoja eventualna stranačka opredjeljenja – stoji u Statutu.

Ali, jasno je da se ovaj član ne poštuje, jer je rektor Škrijelj član SDA. On je na posljednjem Kongresu SDA predstavio planove ove stranke u oblasti obrazovanja.

Škrijelj je i član aktualne komisije za izmjenu zakona o visokom obrazovanju te, koliko je poznato, uživa apsolutnu podršku unutar SDA. Škrijelj je i prema podacima s web stranice član Izvršnog odbora KO SDA Sarajevo. Također, prema prešutnom dogovoru kako su mediji ranije pisali poziciju rektora SBB je prepustio SDA.

Sada, ukoliko i dr. Izetbegović postane članica Senata bit će krajnje upitna autonomija Univerziteta u Sarajevu, a što se također krši sa Statutom.

-Nakon što je ovladala zdravstvom, dr. Izetbegović želi da ovlada i prije svega Medicinskim fakultetom, a onda i da se u samom Senatu njena riječ i odluke poštuju. Žalosno je da se ovo dešava, jer Univerzitet u Sarajevu je svjetski priznata obrazovna institucija, a bojim se da ovakvim mahinacijama ne zapadnemo u jedan lavirint iz kojeg teško možemo izaći – dodao je naš izvor.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI