fbpx
Foto: Yuri Gripas/Guliver Image

URAGN IAN NA FLORIDI! Biden: Građani Floride, oluja je nevjerojatno opasna za život

Autor: dnevno.ba

Nakon što je poharao Kubu i za sobom ostavio golemu štetu, uragan Ian udario je tijekom noći u jugozapadnu obalu Floride. Obilne oborine prouzročile su katastrofalne poplave, a snažan vjetar uništavao je infrastrukturu. Ian je nanio štetu golemih razmjera i gotovo uništio neke gradove u američkoj saveznoj državi Floridi, a stižu i informacije o dvije poginule osobe.

– Imamo da smrtna slučaja za koja još nije utvrđeno da su povezana s olujom, no ta mogućnost postoji, rekao je u četvrtak guverner Ron DeSantis. Nikada nismo vidjeli slične poplave”, dodao je guverner i naveo da su u oluji neke zone, Cape Coral i grad Fot Myers potpuno potopljene i uništene.

Guverner je izjavio da je ovo vjerojatno “jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu”.

– Ovo je oluja o kojoj će se govoriti mnogo godina”, rekao je ravnatelj američke meteorološke službe (NWS) Ken Graham na konferenciji za novinare.

Ian se obrušio na kopneni dio jugozapada Floride snagom uragana 4. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj ljestvici i sada je oslabio na tropsku oluju sa snažnim vjetrom i velikim oborinama te i dalje ima razornu moć.

Iako je štetu još uvijek teško procijeniti ona je već bila vidljiva nekoliko sati nakon prolaska uragana. Gotovo 2 od 11 milijuna kućanstava na Floridi bila su u četvrtak ujutro bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavila je specijalizirana mrežna stranica PowerOutage.

Predsjednik Joe Biden je proglasio izvanredno stanje.

Oslabljeni Ian je nastavio put prema Južnoj Karolini.

Uragan Ian donio “katastrofalne” poplave na Floridi

Nakon što je poharao Kubu i za sobom ostavio golemu štetu, uragan Ian udario je tijekom noći u jugozapadnu obalu Floride. Obilne oborine prouzročile su katastrofalne poplave, a snažan vjetar uništavao je infrastrukturu. Uragan koji je bio kategorije 4 od 5, sada je oslabio na kategoriju 1 i kreće se središnjom Floridom prema Atlantskom oceanu. Izvanredno stanje proglasile su još četiri savezne države.

Naleti vjetra brži od 200 km/h, pljuskovi i valovi koji nose sve pred sobom. Za stanovnike jugozapadne obale Floride bila je ovo neprospavana noć. U oluji kakvu Meksički zaljev ne pamti od 2004., bez struje je ostalo više od milijun kućanstava.

– Najveći su problem veliki valovi i poplave. U nekim područjima visina vode veća je od 3,5 m. Meteorolozi smatraju da je olujni vjetar dosegnuo vrhunac i da će u nadolazećim satima slabjeti. Ovo je bila velika oluja i uzrokovala je golemu štetu, kazao je guverner Floride Ron DeSantis.

Izvanredno stanje proglašeno je i u Sjevernoj i Južnoj Karolini, Georgiji i Virginiji gdje se udar uragana očekuje sutra. Na putu prema Atlantskom oceanu, Ian je natjerao stanovnike Floride da zaklon potraže u školama, skloništima i hotelima. Lovci na uragane koji ulaze u samo središte oluje svjedočili su razornoj snazi Iana.

– Susreli smo se s velikom količinom turbulencija, možda i najvećom koju sam iskusio u šest godina koliko se ovim bavim. U posljednjih nekoliko godina prošao samo kroz nekoliko zaista velikih oluja kao što su Irma, Maria, Harvey, Laura, ali ovakvo što još nisam vidio. Bilo je tu i strahovito mnogo munja, pogotovo unutar samog središta oluje, svjedoči Nick Underwood, lovac na uragane.

Ulice i domovi na jugu zemlje gotovo su potpuno potopljeni. U pojedinim okruzima ekipe hitne pomoći nisu mogle odgovoriti na pozive građana, a putnici su ostali zarobljeni u zračnim lukama.

Christine Williams, turistica iz Londona, kaže da su se htjeli ranije vratiti u London, no svi su letovi bili puni, a danas su otkazani. Ostat će na aerodromu barem do petka.

Savezna vlada Floridi je u pomoć poslala 300 vozila hitne pomoći s medicinskim timovima. Spremno je i 3,5 milijuna obroka koji će se dostaviti čim se oluja smiri.

– Jasno sam dao do znanja guverneru i gradonačelnicima da je savezna vlada spremna pomoći na sve moguće načine. Građani Floride, oluja je nevjerojatno opasna za život. Poštujte upute i vjerujte prosudbi službi za hitne situacije. Bit ćete evakuirani kad se izda naredba, poručio je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI