fbpx

URB HVO ŽZH: Drago Grbavac ne zna lagati, ali zna govoriti neistinu!

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Dana 20.05.2019 godine u kinu Borak u Širokom Brijegu je održana skupština URB HVO-a ŽZH. Na skupštini je bio predviđen slijedeći dnevni red:

1.Izvještaj o poduzetim aktivnostima od posljednje skupštine udruge,

2.Popunjavanje izjava o učešću u Domovinskom ratu članova udruge i preuzimanje članskih iskaznica od strane članova koji iste nisu preuzeli,

3.Razno i pitanja rukovodstvu udruge,

Skupštinu je otvorio Vlado Marušić, predsjednik URB HVO-a ŽZH. Nakon minute šutnje za sve poginule, nestale i umrle hrvatske Branitelje iz II svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata prigodnu molitvu za njihove duše pred molio je Vinko Banožić, predsjednik URB HVO-a Grada Širokog Brijega. Nakon toga Vlado Marušić predsjednik URB HVO-a ŽZH je u kratkim crtama obavijestio članove udruge o poduzetim aktivnostima udruge od održavanja zadnje skupštine.

Rekao je kako su predstavnici udruge njih trojica (Vlado Marušić, Borislav Brzica i Marinko Mikulić) sudjelovali u radu skupštine ŽZH koja je održana dana 08.05.2019. godine u Širokom Brijegu, na kojoj je između ostalog raspravljano od Zakonu o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u BiH. Rekao je kako je on na toj skupštini tražio i dobio riječ i gdje je osporavao Nacrt tog zakona jer je isti nepravedan, neprovediv, diskriminirajući, protuustavan i neobranjiv na svakom sudu jer diskriminira mnoge razvojačene branitelje bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH po više osnova.Taj zakon rekao je ne zadovoljava niti mali dio zahtjeva razvojačenih Branitelja iz Rezolucije Branitelja te je pozvao članove skupštine ŽZH da odbace taj Nacrt zakona kao neprihvatljiv, jer će njihovim prihvaćanjem tog zakona na sebe preuzeti odgovornost pred razvojačenim Braniteljima HVO-a kao i cjelokupnoj javnošću.

No, članovi skupštine su ipak djelomično prihvatili taj nacrt zakona uz malu ogradu jer su zatražili od federalnog ministarstva branitelja odgovor zašto nisu dobili nikakav odgovor na prethodni nacrt zakona iz lipnja 2018 godine kada je usvojeno 11 njihovih amandmana od njih 19. Isto tako Marušić je rekao kako je županijski ministar Branitelja Mladen Begić sasvim racionalno obrazložio stav tog ministarstva o ponuđenom zakonu koji u sebi ima niz manjkavosti i kosi se s nizom zakona a poglavito s zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH i slobodi pristupa informacijama,kao i niza odredbi o podijeljenoj nadležnosti između FBiH, županija, općina i gradova. Marušić je također naglasio kako su određeni zastupnici oporbenih stranaka u skupštini ŽZH od kojih je izdvojio Mariju Lovrić (HSP dr.Ante Starčević), Zvonku Jurišića(HSP BiH), te Dobroslava Bukmira(HDZ 1990) odbili podržati taj zakon na čemu im se URB HVO-a ŽZH zahvaljuje.

Marušić je članovima skupštine rekao kako su na skupštini bili prisutni i određeni članovi UZB/Borci BiH iz Ljubuškog kojima su se pridružili određeni članovi URB HVO-a Grude i Posušje koji su svoje buduće aktivnosti podredili UZB/Borci BiH i to je njihovo pravo premda još uvijek nose naziv sasvim drugih udruga,odnosno pravnih osoba koje nemaju baš nikakve sveze s radom i aktivnostima UZB/Borci BiH iz Ljubuškog,što su članovi tih udruga zajedno s URB HVO-a ŽZH i URB HVO-a Grada Širokog Brijega potvrdili na općem saboru razvojačenih Branitelja u Posušju od 10.03.2018. godine u Posušju a sada gaze svoje zaključke i odluke s tog sabora, no to je njihova stvar i njihovo pravo,ali sasvim dovoljno za ustvrditi o kakvom se moralu članova tih udruga radi.

Na toj skupštini riječ je zatražio i dobio predsjednik njihove udruge Drago Grbavac koji je na skupštini ŽZH demonstrativno mlatarao s nekim nacrtom zakona iz “jula 2018 godine“ i gdje je rekao kako njegovu udrugu ne interesira zakon o kojemu se na skupštini ŽZH raspravlja, već traži odgovor zašto se ne razgovara o zakonu iz “jula 2018 godine“ koji je prošao parlamentarnu raspravu i koji zadovoljava razvojačene Branitelje u FBiH. S tim u vezi Marušić je članovima udruge rekao kako Drago Grbavac ne zna lagati ali stoga zna govoriti neistinu jer je zakon kojim on mlatara u skupštini nakaradan kao i svaki prethodni, pa i ovaj sadašnji iz skupštine ŽZH, i niti u jednom nacrtu tog zakona predstavnici URB HVO-a ŽZH nisu učestvovali, dok je u svakom nacrtu zakona osim u izradi konačnog teksta zakona od 28.02.2019. godine,od radne skupine od 30 članova, sudjelovao Drago Grbavac, s određenim predstavnicima UZB/Borci Ljubuški kao i predstavnici tzv. “kampa heroja“ iz Sarajeva. Marušić je rekao je kako su predstavnici UZB/Borci BiH zajedno s predstavnicima tzv. “kampa heroja“ Hamzom Krkalićem i Amelom Pervanom sve do nazad nekoliko mjeseci sudjelovali u izradi svakog nacrta zakona o pravima razvojačenih branitelja kada je tzv. “kamp heroja“ izigrao UZB/Borci BiH i među njima je došlo do raskola i sadapredstavnici UZB/BIH suočeni s činjenicom kako su izigrani, pokušavaju na sve načine pravdati sebe i svoje postupke pred svojim članovima i cjelokupnom javnošću a zajedno su s borcima Armije BiH iz tzv. “kampa heroja“ na silu uzurpirali sve ovlasti predstavljanja svih razvojačenih branitelja i Armije BiH i HVO-a pred zakonodavnom i izvršnom vlašću FBiH i doživjeli debakl,neviđenu blamažu jer sadašnji nacrt zakona je nakarada nad nakaradama a dobrim dijelom su i sami učestvovali u njegovoj izradi.

Marušić je rekao također kako onaj nacrt zakona iz „jula 2018 godine“ nikada nije službeno usvojen jer se taj nacrt zakona iz „jula 2018 godine“ usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH u dosta točaka razlikovao od onog usvojenog u Zastupničkom domu parlamenta iz lipnja 2018. godine,zbog čega je formirana komisija na čijem je čelu bio Jasenko Tufekčić bivši dopredsjednik Doma naroda a u čijem radu je sudjelovao i Drago Grbavac zajedno s predstavnicima tzv. “kampa heroja“ i gdje je ta komisija trebala usuglasiti različite tekstove tog zakona iz Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, ali ta komisija ništa nije načinila do parlamentarnih izbora osim što je provocirala i tražila sukobe s policijom, novinarima, vozačima motornih vozila, kao i s Tufekčićem i ministrom Bukvarevićem ispred sjedišta Vlade FBiH u Mostaru čemu smo svi svjedoci.

Kao dokaze za svoje tvrdnje Marušić je rekao kako URB HVO-a ŽZH posjeduje sve nacrte zakona o razvojačenim pravima branitelja i članova njihovih obitelj. I onaj na koji je ministarstvo branitelja ŽZH uputilo amandmane s početka lipnja 2018 godine, onaj iz lipnja 2018. godine koji je usvojen u zastupničkom domu Parlamenta, onaj iz „jula 2018. godine“ s kojim Drago Grbavac mlatara u skupštini ŽZH, kao i ovaj sadašnji iz skupštine ŽZH. Napomenuo jetakođer kako je u svako vrijeme spreman javno se pred kamerama suočiti s Dragom Grbavcem pred kamerama i javno obrazložiti kako Drago Grbavac ne govori istinu u svezi tih zakona o poglavito onog s kojim se hvali iz “jula 2018 godine“.

Marušić je na kraju rekao kako URB HVO-a ŽZH nacrt zakona koji je bio na razmatranju u Skupštini ŽZH uopće ne interesira ali je dužnost udruge RB HVO-a ŽZH bila osporavati taj zakon jer se on dobrim dijelom ticao i članova URB HVO-a ŽZH a poglavito podijeljene nadležnosti u provedbi tog zakona između FBiH, županija, općina i gradova.

Poslije izlaganja Marušića članovi udruge su pozvani popunjavati izjave o njihovom učešću u Domovinskom ratu u BiH uborbenim postrojbama temeljem kojih izjava će se sačiniti jedinstveni registar članova udruge iz borbenih postrojbi,te izraditi financijska konstrukcija potraživanja članova udruge na braniteljski dodatak u visini od 6,00 KM po mjesecu učešća u Domovinskom ratu neovisno da li su ili nisu u radnom odnosu,primaju li ili ne primaju mirovinu po osnovu rada, da li su ili nisu na Zavodu za zapošljavanje, da li su ili nisu sudjelovali u borbenim postrojbama najmanje 12 mjeseci, jer po opće prihvaćenom stavu URB HVO-a ŽZH najmanje sudjelovanje u Domovinskom ratu članova udruge je 1 mjesec.

On se potom zahvalio članovima udruge koji su došli na skupštinu jer je ova skupština završna faza o izradi jedinstvenog registra i javne objave tog registra za članove URB HVO-a ŽZH prije konačnog dostavljanja financijskih potraživanja braniteljskog dodatka za članove udruge od Vlade ŽZH,a sve to će biti završeno do konca svibnja 2019. godine, i pozvao sve članove koji nisu izradili članske iskaznice da daju svoje osobne podatke te popune izjave o sudjelovanju u Domovinskom ratu, i gdje je naglasio kako se broj članova URB HVO-a ŽZH svaki dan sve više povećava i sadašnja cifra članova URB HVO-a ŽZH iz borbenih se popela na broj 150 s tende, i za tendencijom povećanja, i za te članove će URB HVO-a ŽZH izraditi jedinstven registar branitelja i zatražiti plaćanje braniteljskog dodatka od Vlade ŽZH, navodi se u priopćenju URB HVO-a ŽZH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI