fbpx
Foto: FENA

Ured visokog predstavnika BiH objavio deset mjera kojima se poboljšava funkcionalnost Federacije BiH

Autor: dnevno.ba

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) objavio je deset mjera za unaprijeđenje funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine koje proizilaze iz nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH.

– Nakon ovih odluka, nijedna politička stranka, niti bilo koji izabrani dužnosnik, neće više moći držati Federaciju taocem – kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Na Twitter nalogu OHR-a pobrojano je koje su to uvedene mjere, među kojima je, kaže Schmidt, i ona koja unaprijeđuje odlučivanje u Federalnom parlamentu s jasnim rokovima kako bi se spriječile blokade.

Također, pojednostavljeno je imenovanje sudaca u Ustavni sud Federacije BiH te mjere kojima se sprječava zloupotreba mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa s pitanjima koja nisu jasno navedena u Ustavu Federacije BiH.

Pojednostavljeno je i imenovanje sudaca u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda FBiH te unaprijeđena proporcionalnost predstavljanja konstitutivnih naroda i regionalna zastupljenost Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Također, pojednostavljena je procedura izbora zastupnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH te poboljšana transparentnost i ekspeditivnost u procesu potvrde listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH, tvrdi Schmidt.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI