Ursula von der Layen: “Za neke rane su potrebne decenije da zacijele, neke majke nikada nisu pronašle smiraj za svoju djecu”

Autor: dnevno.ba

Srebrenica je i dalje otvorena rana na evropskoj savjesti, poruka je koju je danas uputila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen povodom genocida u Srebrenici.

“Za neke rane su potrebne decenije da zacijele, neke majke nikada nisu pronašle smiraj za svoju djecu, preživjeli se i dalje bude tokom noći, neke se porodice nikada nisu vratile u svoje domove. Srcem sam uz vas. Teško je i pojmiti razmjere ove ogromne tragedije, danas oplakujemo i sjećamo se, uz vas smo u žalosti, sjećamo se grešaka i tražimo pravdu dok radimo na pomirenju”, kazala je.

Istakla je da danas cijeli svijet shvata da nije ispunio obavezu i zaštitio one kojima je zaštita bila najpotrebnija.

“Prošlost se ne može vratiti i promijeniti. Nikada više prolijevanje krvi u ime rase ili religije, da se više nikad ne ponovo genocid. Dani kao što je ovaj podjsećaju na krhkost mira i koliko je ključno podržati one koji premošćuju razlike. U 25 godina BiH je prešla put u ponovnom uspostavljanju pomirenja, lideri trebaju povesti zemlju naprijed kroz priznanje stradanja. Ima nade u Srebrenici i u BiH”, poručila je predsjednica Evropske komisije.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI