fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Goran Mehkek / CROPIX

Ursula von der Leyen: Želimo podržati Ukrajinu na njezinu europskom putu

Autor: Hina

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je u subotu stigla u nenajavljen posjet Kijevu, obećala je “idući tjedan” odgovor Bruxellesa na ambicije Ukrajine za pridruživanje Europskoj uniji, ali i pozvala tu zemlju izloženu ruskoj agresiji u borbu protiv korupcije.

“Želimo podržati Ukrajinu na njezinu europskom putu”, rekla je Von der Leyen na kratkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Teške borbe nastavljaju se na istoku Ukrajine na koji su se ruske snage sada fokusirale u pokušaju da potpuno preuzmu Donbas, zbirni naziv za dvije regije Luhansk i Doneck.

“Današnji razgovori omogućit će nam da finaliziramo evaluaciju vaše kandidature do kraja idućeg tjedna”, rekla i pritom naglasila “Ukrajini je preostalo mnogo posla u borbi protiv korupcije”.

“Pozitivan odgovor EU-a na ukrajinski zahtjev za članstvo bio bi pozitivan odgovor na pitanje ima li uopće budućnosti za europski projekt, rekao je Zelenskij, prenosi agencija dpa.

Predsjednica EK-a zatim je razgovarala s ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom u glavnom gradu koji je posjetila drugi put od početka rata, nakon 8. travnja kada je Kijevu predala upitnik za evaluaciju.

Tada je Von der Leyen ustvrdila da pred Ukrajinom stoji “europska budućnost”.

Ukrajinci su “već dali golem doprinos obrani zajedničke slobode”, ustvrdio je na konferenciji Zelenskij.

Ukrajina traži da se Europljani konkretno “pravno angažiraju” do kraja lipnja kako bi ona dobila status službenog kandidata za EU, no 27 članica je vrlo podijeljeno u tom pogledu.

Brojne članice, napose države istočne Europe, Italija, Irska i druge, zagovaraju brz pristup Ukrajine, no oklijevaju primjerice Nizozemska ili Danska, a rezerviran je i europski motor: Njemačka i Francuska koja do kraja lipnja predsjeda Europskom unijom.

Čak i da Ukrajina dobije status kandidata, proces pregovora i reformi potrebnih za prilagodbu Uniji mogao bi potrajati godinama i desetljećima prije samog ulaska.

Nekoliko država Europske unije na taj je način već izbrisalo nade Kijeva da bi proces u njegovu slučaju mogao biti “ubrzan”.

Turska je primjerice kandidatkinja za članstvo od 1999. godine.

Zelenski: “Nažalost rat se nastavlja”
Kijev je zahvalan Europskoj uniji što je donijela i šesti paket sankcija Rusiji, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij, ali i upozorio da treba učiniti više.

“Nažalost rat se nastavlja i zato je potreban sedmi paket sankcija, koji bi morao biti još snažniji”, rekao je predsjednik.

Nove sankcije trebale bit pogoditi sve ruske dužnosnike i suce koji svojim postupcima podržavaju rat.

Osim toga, sve ruske banke, bez iznimke, moraju biti sankcionirane, rekao je Zelenskij, prenosi agencija dpa.

 

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});