fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Picasa

Uslijed jakog potresa neke zgrade u Sarajevu bi sasvim nestale!

Autor: A. Muflizović

SARAJEVO - Jedan od najpoznatijih sarajevskih arhitekata Ivan Štraus rekao je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria da se boji za neke novosagrađene zgrade u Sarajevu, koje bi usljed većih zemljotresa mogle u potpunosti nestati, jer su sagrađene na rizičnom tlu.

Štraus je rekao kako ispod Sarajeva, u nekim dijelovima grada, protiču jake podzemne vode i da je gradnja zgrada na tim mjestima veoma rizična, ali da o tim vodama više nitko ne vodi računa i da se zgrade prave nesmetano i u najrizičnim područjima.

“Ispod Miljace protiče još jedna Miljacka” – kaže Štraus, dodajući da već odavno nitko ne prati snagu te kao ni drugih podzemnih voda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Za njega je to drsko kršenje propisa koje bi se jednom nekome moglo obiti o glavu.

Štraus prati dešavanja oko potresa u Nepalu koji se desio krajem travnja i koji je u samo nekoliko trenutaka odnio na tisuće života u ovoj zemlji. Kaže da nije stručnjak za tu oblast, ali su ga potresni snimci iz Nepala vratili u 1963. godinu, kada je snažan potres razorio Skoplje i još neke dijelove tadašnje Jugoslavije.

Potres u Skoplju, kaže Štraus, posve je promijenio pravila gradnje u tadašnjoj Jugoslaviji, koja su za kratko vrijeme dovedena u rang svjetske kvalitete, točnije prema takozvanim čikaškim kriterijima.

“Nakon potresa u Skoplju država je naložila pooštravanje kriterija prijelikom gradnje. Čak toliko da je sama izgradnja objekata porasla za nekih 15 posto” – prisjeća se Štraus.

“Vlada je usvojila da se mora graditi po čikaškim standardima, jer je Chikago u SAD-u tada uziman za parametar sigurnosti gradnje, uspostavljen nakon što je ovaj grad 1871. godine zahvatio čuveni Veliki požar. Zgrade koje su u Sarajevu napravljene tada, poput nebodera na Šopingu i danas su sigurne u potpunosti” – kaže Štraus.

Nažalost, za sigurnost mnogih zgrada koje se u Sarajevu grade sada, ne može garantirati.

Autor: A. Muflizović
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});