fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

USPJEH BEZ PRESEDANA Oboljeloj od koronavirusa presađena pluća!

Autor: dnevno.ba

Austrija je postala prva zemlja u Europe u kojoj su uspješno transplantirana pluća pacijentu oboljelom od COVID-19. Na bečkoj Klinici Medicinskog sveučilišta u Općoj bolnici 45-godišnjoj pacijentici transplantirana su prošlog ponedjeljka pluća i, prema tvrdnjama liječnika, njezin oporavak teče vrlo dobro, piše Večernji list.

Informacije o transplantaciji donijeli su u nedjelju austrijski listovi Kronen Zeitung i Kleine Zeitung. Dvije takve operacije prije su obavljene samo u Kini, no prema pisanju austrijskih medija, u ovoj se transplantaciji bečki liječnici nisu se oslonili na kinesko iskustvo i znanje, već svoje vlastito.

Nisu imali drugog izbora

Relativno mlada pacijentica zarazila se koronavirusom prije osam tjedana i došla je u bolnicu u Klagenfurtu te je u početku razvila blage simptome, ali ubrzo zatim oni su se toliko pojačali da su njezina pluća doživjela kolaps. I to unatoč činjenici što je prije nego što je razvila COVID-19 bila vrlo dobrog zdravlja. Pacijentici iz Koruške stanje se pogoršalo te su je tri tjedna samo aparati održavali na životu.

Kada su liječnici vidjeli da se žena neće oporaviti sama od sebe te su iscrpili sve mogućnosti liječenja, odlučili su se na transplantaciju. No, pacijenticu su prvo morali prevesti iz Klagenfurta u Beč, zato što ta bolnica jedina ima tradiciju i takve kapacitete presađivanja organa, pa je angažiran helikopter tamošnje vojske tjedan dana prije operacije.

Nakon što je prevezena u glavni grad Austrije, testirana je na koronavirus te su u njezinu tijelu pronađene čestice virusa, ali liječnici su zaključili da 45-godišnjakinja više nije zarazna. Zatim su je testirali za tjedan dana i, kad su nalazi bili negativni, zaključili su da je mogu operirati. Prvi ogran koji je ponuđen bolnici liječnici su odbili, da bi druga pluća koja su im ponuđena kao donacija bila dovoljno kvalitetna.

“Oba pluća dobili smo od prijateljskih zemalja. To dokazuje koliko je međunarodna suradnja važna”, rekao je Walter Klepetko, šef kirurgije u sveučilišnoj klinici, te je dodao da je cijeli postupak bio znatno kompliciraniji od uobičajenih transplantacija. A s njima bolnica ima mnogo iskustva jer su kriruzi transplantirali dosad već dvije tisuće pluća.

Samo nekoliko medicinskih centara u svijetu može provesti ovako kompleksni postupak, tvrde tamošnji liječnici. Hannover, Cleveland i Toronto, uz Beč, imaju najveće kapacitete kad je transplantacija ovih organa posrijedi.

Bit će još u bolnici

O sretnoj pacijentici kojoj su spasili život liječnici su rekli da je u vrlo dobrom stanju te da se polako budi.  “Svi joj organi rade i vrlo smo zadovoljni. No, čeka nas još dug put prije nego što ćemo je moći otpustiti iz bolnice”, rekao je Klepetko. Prije ovog austrijskog uspjeha transplantacijom pluća pacijenata oboljelih od COVID-19 mogli su se pohvaliti tek Kinezi. Prvi od dva pacijenta u toj zemlji operiran je još 29. veljače, piše Večernji.hr.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});