fbpx

USTIKOLINA: Održat će se prijevremeni izbori zbog smrti Radeljaša

Autor: dnevno.ba

Zbog smrti novoizabranog načelnika Ustikoline Eseda Radeljaša u ovoj općini će biti održani prijevremeni izbori, a o svim aktivnostima Centralna izborna komisija javnost će informisati u narednom periodu.

Radeljaš je na proteklim lokalnim izborima u Općini Ustikolina osvojio 490 glasova, što mu je bilo dovoljno za mandat načelnika. Nakon hospitalizacije u Sarajevu Radeljaš je preminuo, a kako Klix.ba saznaje iz više izvora, Centralna izborna komisija će u narednom periodu poduzeti aktivnosti na organizaciji prijevremenih izbora kao jedino rješenje u ovoj situaciji.

Za razliku od Ustikoline, gdje je Radeljaš prije smrti preuzeo mandat, kandidat Mirsad Peco, koji je pobijedio na izborima u Općini Travnik, a koji je preminuo na dan izbora, nije preuzeo mandat, a takve situacije nisu definisane Izbornim zakonom.

U narednom periodu na Centralnoj izbornoj komisiji je da napravi rokove za prijave političkih stranaka na prijevremene izbore te osigura sve što je potrebno za održavanje izbora u ovoj općini.

Nešto sporiji, ali vjerovatno isti scenarij prijevremenih izbora bit će preslikan i u Travniku, što su očekivanja i Općinskog odbora SDA čiji je Peco bio kandidat.

U Ustikolini će do održavanja izbora Općinsko vijeće izabrati v. d. načelnika do održavanja prijevremenih izbora, a isto će na konstituirajućoj sjednici uraditi i vijećnici u Travniku.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI