fbpx

UTVRĐENE NEPRAVILNOSTI Izborno povjerenstvo glasove upisivalo bošnjačkom SDA, Čović bijesan: Tražimo ostavke

Autor: dnevno.ba

Nakon prebrojavanja listića s više biračkih mjesta na lokalnim izborima u Mostaru bošnjačka SDA izgubila je jedan mandat koji je pripisan Bh. bloku, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zbog brojnih propusta i sumnji na manipulaciju zatražio ostavku cijelog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Prva mostarska partija (PMP), koja je partner Bh. bloku kojega čine SDP BiH i Naša stranka, dobila je jedan vijećnički mandat u gradskome izbornome području Stari grad nakon što su ponovno prebrojani listići s osam biračkih mjesta.

Tamo su utvrđene nepravilnosti pa su glasovi nakon zatvaranja biračkih mjesta, umjesto PMP-u i Bh. bloku, upisivani koaliciji koju je predvodila vodeća bošnjačka SDA.

Nakon što su ponovno prebrojani listići, SDA koalicija sada ima 11 vijećnika u Gradskome vijeću, a oporbena grupacija Bh. blok s PMP-om ima sedam.

HDZ BiH je razmjerni pobjednik izbora, s 13 osvojenih mandata. Hrvatska republikanska stranka, prema novim objavljenim rezultatima, osvojila je tri, a izborni prag prošla je još jedino srpska lista ‘Ostajte ovdje’, s jednim vijećnikom.

Gradsko vijeće Mostara broji 35 vijećnika, a nijedan narod, što je jedini takav slučaj u BiH, ne može imati više od 15 vijećnika. Gradonačelnik se bira posredno kroz Gradsko vijeće.

Rade na štetu HDZ-a i u korist bošnjačkih opcija 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izjavi za medije ustvrdio je kako će novi prvi čovjek grada na Neretvi biti njihov kandidat Mario Kordić, koji je pojedinačno osvojio najveći broj glasova na lokalnim izborima održanim 20. prosinca. On je zbog sumnji u brojne nepravilnosti poput onih da su bošnjačke stranke manipulirale s prijavom fiktivnih birača u hrvatska bošnjačka područja pozvao cijelo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH da podnese ostavke optuživši ih da nisu spriječili izborni inženjering.

Po njegovim riječima, skandalozno je da se 25 dana nakon izbora još uvijek broje listići i utvrđuju rezultati glasovanja.

On je ponovio kako sadašnji saziv SIP-a smatra nezakonitim zbog načina imenovanja, a što se po njemu potvrdilo kroz niz odluka koje su, kako je ocijenio, bile na štetu njegove stranke i u korist bošnjačkih političkih opcija.

“Oštećeni smo apsolutno, imamo 13 mandata, računali smo na 14 ili 15 mandata. Imat ćemo negdje po ovom povjerenstvu oko 19 tisuća glasova. Po našim procjenama imali smo oko 21.000 glasova”, istaknuo je Čović.

Istragu oko manipulacija s prijavama fiktivnih birača provodi i županijsko hercegovačko-neretvansko tužiteljstvo.

SIP BiH ima rok do 20. siječnja objaviti konačne službene rezultate lokalnih izbora za Mostar koji su prvi put održani nakon 12 godina.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI