fbpx

VALENTIN INZKO Vjerujte u ovu divnu zemlju. Vjerujte u ovu zajedničku kuću, ona ima mjesta za sve!

Autor: Fena

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je u svom oproštajnom intervjuu poslao i poruku za građane BiH.

– Ja znam da je jednog ratnog zločinca dočekao pomoćni biskup i neki svećenici s misom zahvalnosti, pa je bio koncert u Mostaru podrške za šestoricu. Te stvari su se događale i još jednom kažem da moja odluka nije protiv nijednog naroda. Ovdje žive tri dobra naroda, nema loših i zato nema kolektivne krivnje – kazao je Incko.

Poruka Schmidta

Incko je istakao da bi dobar domaći zakon bio najbolje rješenje, ali da do toga nije došlo.

– Dobar domaći zakon bi bio najbolje rješenje, ali do toga nije došlo. Došlo je do eskalacije i veličanja ratnih zločinaca u većem omjeru. Ja sam bio lično u Foči i vidio mural Ratka Mladića koji je veći od mene i to nije novo. U međuvremenu, navodno su nestali plakati sa Ratkom Mladićem i Ratko Mladić iz Foče je prefarban žutom bojom i više se ne vidi – poručuje on.

Na pitanje šta bi poručio svom nasljedniku, Christiana Schmidta, Inzko kaže kako je siguran da zna raditi u parlamentu, te da će doprinijeti tome da BiH bude pravna država.

– Mislim da on ima puno iskustva u parlamentarizmu, bio je u Parlamentu u Njemačkoj. Zna kako raditi u parlamentu, bio je osam godina državni tajnik za obranu. Jednu stvar mu bih ostavio kao “amanet” ili savjet a to je vladavina prava. Sve što se radi ovdje, javni tenderi i ostalo je pitanje pravne države. Ako nešto učini na tom poduručju, onda će cijela država biti pravna država –  poručio je.

Bogić Bogićević će mu ostati u lijepom sjećanju

Inzko je rekao i kojih bh. političara će se sjećati.

– Sulejmana Tihića, Bogića Bogićevića, to su fini ljudi.

Za kraj, Inzko je uputio poruku za građane BiH.

– Bit će kratka: Vjerujte u ovu divnu zemlju. Vjerujte u ovu zajedničku kuću, ona ima mjesta za sve!

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI