fbpx

Vasković otkrio tko je Miloradu Dodik dao spornu ikonu

Autor: dnevno.ba

Dodik je slijepo vjerovao i da će na taj način u velikoj mjeri sebe “oprati” pred Rusima zbog potpisivanja ANP-a, ne shvatajući da će upravo zbog toga biti brutalno kažnjen od Rusije...

Mile Radišić, vlasnik firme “Grand trade” donio je ukradenu Ikonu iz Luganska svom kumu Miloradu Dodiku da je pokloni Sergeju Lavrovu, ministru inostranih poslova Rusije.

Radišić je Ikonu Svetog Nikole dobio od svojih “ruskih prijatelja”, koji su od njega zatražili da je preda Dodiku i predloži mu da je obavezno pokloni Lavrovu tokom njegove posjete Istočnom Sarajevu (14.12.2020. bila je posjeta, prethodno je otkazana 27.10.2020., jer je, kako je navedeno, Lavrov imao “kontakt sa licem zaraženim virusom korona”, objavio je Slobodan Vasković na svom blogu kao i to da je “ikona ilegalno unešena u BiH”.

Radišić je vrlo precizno uradio posao koji mu je naložen, a Dodik je Ikonu prihvatio, navodi Vasković i dodaje:

“Prema mojim izvorima, iz najužeg Vrha Režima Dodik je poklanjanjem ikone, kako mu je rečeno, trebalo da podvuče supremaciju Rusije nad Istočnim oblastima Ukrajine (Donjeck i Lugansk), koje ne priznaju centralnu vlast u Kijevu, već se smatraju dijelom Rusije (Konfederacija NovoRusija). Plus Svelosvensko bratstvo, što je poklanjanje Ikone trebalo da simbolizuje, uz navedeno.

Radišić je Ikonu Dodiku predao tokom septembra 2020. Dodik je, bez mnogo razmišljanja, Ikonu prihvatio, kao i cijeli koncept vezan za nju, koji mu je prenio Radišić.

Dodik je slijepo vjerovao i da će na taj način u velikoj mjeri sebe “oprati” pred Rusima zbog potpisivanja ANP-a, ne shvatajući da će upravo zbog toga biti brutalno kažnjen od Rusije.

Prihvatajući Ikonu od Radišića, njenim poklanjanjem Lavrovu, Dodik je upao u rusku zamku “Gvozdena njuška” u kojoj je još uvijek zarobljen i nikako ne nalazi načina da se izvuče iz cijele afere, koja je dostigla planetarne razmjere, piše, između ostalog, Vasković.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI