fbpx

VEDRANA RUDAN OTVORILA DUŠU SRBIMA: Tito nije pobio dovoljno idiota! Sve mu opraštam

Autor: Dnevno.hr

RIJEKA - Bez dlake na jeziku spisateljica Vedrana Rudan u intervjuu za srpski Kurir progovorila je o brojnim zanimljivim temama pa se među ostalim dotakla i novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića.

– Hrvatska je dobila novog predsjednika, ali Milanović se nikako ne bi moglo nazvati „novim“. On je naš bivši premijer i svima nam je dobro poznat. Od njega možemo očekivati samo ono što smo već jednom dobili. Političar opsjednut slikom svojom obavljat će dužnost izmišljenu baš za njega. Bit će bez ovlasti i odgovornosti, ali će imati „status“. Za Hrvatsku će učiniti ono što bi za nju učinila i mis Hrvatske- rekla je Rudan dodajući da je Milanović trenutno blagonakloniji prema Srbima i Srbiji nego što je prije bio budući da želi prodati priču o tome da se promijenio, međutim prema njoj on je ‘bio i ostao prostak’. Rudan je odgovorila i da li žali za Jugoslavijom.

– Ne žalim za Jugoslavijom, ja danas mnogo bolje živim nego pred četrdeset godina. Jugoslavija nikad nije bila „moja“ zemlja. Živjela sam u Opatiji i Rijeci, u dijelu zemlje koji je bio i ostao poseban. Beograd nije bio „moj“ grad, ni Zagreb. Živjeli smo u prekrasnom kraju, ceste su bile loše, automobil nije baš imao svatko, moji primorci nisu pokazivali neki interes da upoznaju svoju domovinu. Jugoslaviju nisam doživljavala „svojom“. Upoznala sam je nakon što su je ubili. Kad pomislim na Jugoslaviju, sjetim se onoga što je bilo dobro. Imali smo pravo na zdravlje, krov nad glavom, obrazovanje, posao. Klasne razlike nisu bile ovako velike. U istoj zgradi živjeli su suci, liječnici i čistačice. Nismo znali što je kriminal. Jugoslavija je bila američki projekt, nekakva tampon-zona između Istoka i Zapada. Bili smo slobodniji nego oni na Istoku, živjeli smo u manjem stresu nego oni na Zapadu- komentirala je, a onda komentirala i tezu da Jugoslavija nije valjala jer nije bilo slobode i demokracije.

– Svatko normalan zna da sloboda ne postoji nigdje na svijetu, a demokracija sigurno nije „vladavina naroda“. Dok smo bili u Jugoslaviji, većina nas nije se bavila borbom za slobodu. Živjeli smo svoje male živote i nadali se da će se Jugoslavija raspasti sama od sebe i da će biti bolje kad nam pravila života ne bude krojila partija. Nitko normalan nije očekivao ovakav rasplet. Život u stravi i užasu i neviđenoj bijedi. Nema čovjeka koji, kad se ujutro probudi u nečemu što se zove Hrvatska, ne poželi pobjeći glavom bez obzira. Mi stari u prošlost, mladi u Irsku, Njemačku, Švedsku- kazala je Rudan koja se referirala i na Titovu veličinu.

– Danas Josipa Broza Tita kriminalci koji vladaju našim prostorima žele po svaku cijenu svrstati među najgore svjetske zločince. Naravno da on, danas vidimo kakvi sve divljaci haraju regionom, nije mogao držati vlast u rukama i biti milosti pun. Ubijao je svoje protivnike, slao ih na Goli otok, igrao igru s Amerikancima, Rusima. Dok je on bio šef, Jadranskim morem nisu plovile američke podmornice. Nedavno je jedan naš ribar ulovio u mrežu nešto nepoznato. Amerikanci su od njega otkupili to nešto, novinarima je rečeno da Amerikance pitaju što je to. Naš ministar obrane – čovjek koji nije u stanju izreći prostu rečenicu na hrvatskom jeziku tako da ga svi Hrvati i Hrvatice razumiju, čovjek ima dojam da je jadnik retardiran – pojma nema tko roni u našem moru. Uspoređivati s Titom ove naše polupismene kriminalce, ubojice i bahate neznalice besmisleno je- smatra Rudan te objašnjava gdje je Tito pogriješio.

– Reći ću ono što je rekao jedan naš političar kome ovdje trenutno svi rade o glavi. Nije pobio dovoljno idiota. Doduše, nikad ne možeš pobiti dovoljno idiota. Opraštam mu sve grijehe.

 

Autor: Dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI