fbpx
Niksa Stipanicev/Cropix

VELIČANSTVENA POBJEDA U DOMOVINSKOM RATU! Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Autor: dnevno.ba

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja u kojoj je u samo nekoliko dana oslobođeno više od 10 tisuća četvornih kilometara sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. U operaciji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja, poginula su 242 branitelja, dvoje ih je nestalo, a 1.100 ih je ranjeno. Središnja svečanost održava se u Kninu, na stadionu NK Dinara. Ondje je cijeli državni vrh, a nakon dvije obljetnice u znaku pandemije i ograničenja na proslavi se očekuje nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Za sve one koji dolaze u Knin automobilima uputa je da se parkiraju na prilazima gradu i dalje se zapute pješice. Zbog programa proslave, povremeno od 6.30 zatvara promet glavnim kninskim ulicama od 6.30.

U vrijeme večernjeg dijela proslave, koncerata i vatrometa – bit će u potpunosti zatvoren promet uz glavni kninski trg. Organizatori pozivaju sve koji dolaze u Knin da svojim ponašanjem doprinesu da proslava protekne dostojanstveno, kako i priliči ovome danu.

Budnicom ulicama Knina počeo je današnji program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja

Oluja je bila munjevita, pomno pripremljena operacija kojom je u samo nekoliko dana oslobođeno više od 10 tisuća četvornih kilometara sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. U operaciji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja, poginulo ih je 240, a 1.100 ih je ranjeno.

HV napada iz više pravaca duž 630 kilometara duge bojišnice. Već drugog dana operacije varaždinske Pume i dalmatinski Pauci pobjednički ulaze u Knin. Potom su olobođeni Obrovac i Gračac, Banovina, Kordun, Slunj. Tigrovi munjevito izbijaju na granicu s BiH i tako spašavaju opkoljeni Bihać od tragedije kakvu je doživjela Srebrenica.

Malo sjevernije hrvatskim snagama predao se cijeli 21. korpus vojske tzv. Krajine. Srpski zapovjednik Čedo Bulat čestitao je na pobjedi generalu Petru Stipetiću i predao oružje. Tim činom akcija je službeno završena.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI