fbpx
Foto: Guliver

VELIKA ANALIZA! Dobar dan HDZ Hrvatske, kako smo? Šef NATO-a kaže da razumije Tursku u kontekstu ulaska Finske i Švedske u NATO

Autor: Dnevno.ba

Legitimna je zabrinutost Turske za vlastitu sigurnost, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Helsinkiju komentirajući protivljenje službene Ankare članstvu Finske i Švedske u tom savezu.

Stoltenberg je na konferenciji za medije s finskim predsjednikom Saulijom Niinistom rekao da nijedna druga članica NATO-a nije doživjela toliko terorističkih napada kao Turska te da njezinu zabrinutost, kao važne članice tog saveza, treba shvatiti ozbiljno.

“Kad vrijedan saveznik izražava zabrinutost zbog terorizma i mi to ozbiljno shvaćamo”, naglasio je Norvežanin.

Dvojica čelnika rekla su da rade s Turskom kako bi se riješile sve nesuglasice između triju strana. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Stockholm i Helsinki da prihvaćaju “teroriste” Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Bild.ba podsjeća kako je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović predlagao da upravo Hrvatska bude ta koja će pod znak pitanja staviti ulazak ovih zemalja u NATO dok se ne riješi Izborni zakon u Bosni i Hercegovini što je, prema Milanovićevim riječima, hrvatski nacionalni interes, a realpolitičkim rječnikom kazano, ustavna obveza vlade RH.

Međutim, Milanovićeva ideja je ismijavana. Ponajviše od predsjednika vlade Plenkovića i njemu bliskih suradnika.

Zbog svog prijedloga Milanović je proglašen “čovjekom Kremlja” i “proruskim saveznikom”, a najavljivano je kako Turska neće učiniti ovo što upravo čini.

Eurozastupnica HDZ-a Željana Zovko, koja je sama porijekolom iz BiH i čija je matična stranka HDZ BiH, u emisiji kod Romana Bolkovića je ismijavala Milanovićevu ideju riječima: “Ja ne vidim kako će to išta riješiti, da to može išta riješiti, ja bih prva bila za to”, kazala je tada Zovko.

Međutim, čini se kako je HDZ Hrvatske bio u krivu. Hrvatska je mogla, trebala i u konačnici morala pokazati da posjeduje krizni potencijal jer je on u politici doslovno sve. A ovo je bila izvrsna prigoda koja se, možda, više nikada neće ponoviti.

Da je Hrvatska pokazala samo znak da je spremna zbog svojih sunarodnjaka u BiH blokirati ulazak dvije važne države u najveći vojno-politički pakt u povijesti, Izborni zakon bi bio riješen preko noći.

Ovako, ostaje žal za propuštenom prilikom, miris bezvolje vladajućih i zvuk sarkastičnog osmjeha Zovkine koja, čini se, za razliku od Erdogana i Milanovića, baš i ne shvaća geostrateške poteze i visoku politiku.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI