fbpx
unsplash

VELIKA ANALIZA PORTALA DNEVNO: Tko su vlasnici najutjecajnijih hrvatskih portala u BiH

Autor: Veselko Nenadić/Dnevno.ba

 

Desetak medijskih portala djeluje među bosanskohercegovačkim Hrvatima, a da imaju impressum i javno dostupne podatke o tome tko im je izdavač, a tko glavni urednik. Ima i drugih portala, posebno onih lokalnih, koji zasigurno imaju čitanost i utjecaj u pojedinoj lokalnoj sredini, ali nisu uzeti u obzir jer podataka o tome tko ih izdaje te tko je glavni urednik – nema. To, citiranje i staž su kriteriji koji su uzeti u obzir ove analize koju objavljuje portal Dnevno.ba, a piše Veselko Nenadić.

O portalu i utjecaju kojeg ima Dnevno.ba sudite sami, nismo se samonaveli u ovoj analizi s obzirom na to da mi pišemo analizu, pa bi bilo besmisleno da pišemo sami o sebi kako smo super, lijepi, čitani i utjecajni.

Idemo redom: Među najutjecajnije hrvatske portale u Bosni i Hercegovini spadaju portal bh. izdanja Večernjeg lista Vecernji.ba, Poskok info te Hercegovina info.

Vrijedi istaknuti i portale Bljesak, Jabuku TV, Hrvatski Medijski Servis, Dnevnik.ba, Bild.ba i Centralnu.ba. No tko stoji iza ovih medija?

Vlasnik Večernjeg lista je austrijska Styria, a dugogodišnji urednik bh. izdanja je Jozo Pavković, utjecajniji medijski mogul među bh. Hrvatima za kojeg kruže priče kako ima ogroman utjecaj na kadroviranje u HDZ-u BiH s obzirom na to da je kum s predsjednikom te stranke Draganom Čovićem, a tijekom teških vremena za ovu stranku, Pavković nije mijenjao smjer poput nekih drugih medija nego je ostao na istom pravcu. Kruna rada bh. izdanja Večernjeg lista je manifestacija Večernjakov pečat koja u Mostaru svake godine okupi domaću, regionalnu a ponekad i europsku elitu. Svojevrsna mana ovog medija je jednostran pristup izvještavanju te gotovo nikakav kritički pristup prema onom što se zbiva u HDZ-u BiH.

Po stažu, nakon Pavkovića, tu je Milan Šutalo, vlasnik tvrtke Objektiv koja izdaje Hrvatski Medijski Servis čiji je Šutalo glavni urednik. HMS se bazira najviše na politiku, a poznati su po praćenju političkih zbivanja među bh. Hrvatima. Relativno su mlad medij koji dogodine slavi desetu godišnjicu postojanja. Pozitivne strane ovog medija su analitički pristup temama, a mana doslovno isto ono što i Večernjaku.

Portal Hercegovina.info svojevrsni je hercegovački Index, kako je zovu novinari u svojim kuloarima, glavna urednica je dugogodišnja novinarka Kristina Perić, a portal je specijaliziran za objavu ekskluziva koje se tiču kriminalnih radnji i korupcije na području Hercegovine. Impressum im broji desetak novinara što je donekle impozantno, a kao članovi uprave su upisani izvjesni Josip Budimir i Mario Ćosić, ali nema podataka o tome čime točno upravljaju. Prednosti su predanost istragama i dobre teme, a mana je pomalo krkanski pristup opremanju članaka na portalu i izjednačavanje cijele hrvatske politike u BiH s nekim idiotom koji je podmitljiv, pohlepan i tome slično.

Poskok info je portal u vlasništu Ivana Šušnjara, pionira ovog posla, koji je s portalom počeo prije dvadesetak godina kao autorskim blogom. Ubrzo je među hrvatskom publikom u BiH stekao popriličan utjecaj, a postao je žrtva dijela sarajevskih intelektualaca kada je trebao biti imenovan za bh. konzula u Sjedinjenim Državama, a kasnije i u Češkoj. Šušnjar i Poskok su najzaslužniji za dobar odnos hrvatskog i srpskog naroda u BiH jer ovaj portal godinama promovira prirodno i svrsishodno surađivanje bosanskohercegovačkih Hrvata i Srba. Mane portala su nedovoljna ažuriranost što se tiče objave članaka i ponekad stara i neažurna naslovnica s jučerašnjim članicima.

Bljesak info izdaje tvrtka SEKTOR 51 d.o.o., a uz glavnog urednika i zamjenicu glavnog urednika impressum im brojih solidnih 15-ak novinara i kolumnista. Kao i Poskok, i oni spadaju u pionire ovog posla u BiH jer su među prvima pokrenuli web portal u Hercegovini, a pravo malo medijsko carstvo su izgradili kvalitetnom obradom tema koje su se ticale Mostara i HNŽ-a, a prate i ostatke BiH, imaju putopise, dobre autore iz oblasti kulture te nekoliko kvalitetnih kolumnista poput Borisa Čerkuča i Josipa Mlakića. Mana portala je pokušaj pomirenja nepomirljivih narativa u Bosni i Hercegovini čemu se ponekad pristupa pretjerano i to djeluje kao PR financiram novcem pojedinih veleposlanstava, a znate sami kako to stranci financiraju…

Jabuka TV je majstor u oglašavanju i reklamama. Nemoguće je da neka tvrtka iz Širokog Brijega raspiše natječaj za posao a da ga neće objaviti tamo. Kada je u pitanju Široki Brijeg, ali i ostatak Županije Zapadnohercegovačke, Jabuka za sada drži primat jer se, doslovno, svakodnevno otvara u svakom širokobriješkom kućanstvu. Vlasnik Jabuke je, po podacima dostupnim u impressumu, izvjesni Ivan Mandić, a nema podataka o tvrtki. Mana portala je manjak kvalitetnih vijesti i analiza iz politike koje se tiču Širokog Brijega, što je loše, jer su u tom gradu i najčitaniji pa nedostaju kvalitetne analize po pitanju političkih zbivanja u tom gradu, a što, s druge strane, nije teško jer takva zanimljiva zbivanja nisu prečesta.

Bild.ba izdaje Udruga Rubikon, a iza projekta stoji novinar Ivan Crnjac. Poznati su po objavama ekskluzivnih informacija iz HDZ-a BiH, a istaknuli su se kao politički vjerodostojan portal nakon ekskluzivne objave prijedloga izmjena Izbornoga zakona u BiH za pregovore u Neumu, objave informacije o tome da će Borjana Krišto biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva, izjavama iz Ureda Predsjednika RH, Veleposlanstva SAD-a u BiH i tome slično. Mana portala je nedovoljna ažurnost portala koji ponekad kasni s običnim vijestima koje svaki portal mora imati, a u odnosu prema HDZ-u BiH znaju imati pristup kakav smo ranije opisali u kritci Večernjaku i HMS-u, ali to nije ni blizu razine ta dva spomenuta portala.

Dnevnik.ba izdaje Dnevnik media, a glavni je urednik Jurica Gudelj, dugogodišnji novinar Oslobođenja i nekih drugih medija u BiH. Portal je dosta baziran na politiku, a osim politike prate i društvena te sportska zbivanja među bh. Hrvatima. Mana je otklon kritike prema onomu što napravi netko iz HDZ-a BiH, a prednost je lijep, čitak i pregledan portal.

Centralna.ba je portal iza kojeg stoji Udruga Orah iz Novog Travnika, a najprepoznatljiviji u ovom projektu je Ivica Džambas, organizator mnogobrojnih zbivanja diljem Središnje Bosne. Portal je dosta kritički nastrojen prema nekim pojavnostima u hrvatskoj politici u BiH, a ne libe se uhvatiti u koštac s ozbiljnim temama na području Središnje Bosne. Uz to, svojevrsna promocija portalu je činjenica da Džambas organizira brojne sportske i druge manifestacije u kojima nerijetko sudjeluju najveće face bh. i hrvatskog nogometa. Mana je nedostatak ljudi koji rade desk i nemaju vremena prevesti neke vijesti sa srpskog ili jezika kojeg Bošnjaci zovu bosanskim.

Valja napomenuti kako nijedan od ovih medija nema javno dostupnih podataka o tome koliko je likvidna tvrtka koja ih izdaje, kao ni podataka o tome na koji se točno način se financiraju, a to možete, donekle, pretpostaviti sami.

Zaključno, hrvatski mediji u BiH uglavnom su pristrani, nekvalitetni i politički podobni te ekonomski netransparentni. S druge strane, kada bi se ovih devet portala udružilo u dva ili tri, to bi bila prava bomba. Zamislite spoj Hercegovine info i Bljeska, Dnevnika, Bilda, HMS-a i Jabuke, Centralne, Večernjaka i Poskoka… Ili neku drugu kombinaciju, kakvu god. Očito urednici i vlasnici portala u bh. Hrvata imaju problema i sa egom pa bi svaki od njih htio biti gazda. Tu najviše, opet, nastradaju obični čitatelji koji od svih ovih medija nikada neće dobiti ono što će prosječan hrvatski građanin dobiti od Indexa ili hrvatskog Večernjaka, a neki Sarajlija od Klixa ili Avaza te netko iz Republike Srpske od Nezavisnih novina i Srpske info.

Bilo kako bilo – prostora za napredak ima, a ostaje za vidjeti hoće li ga netko popuniti te hoće li neki od ovih portala poraditi na tome da bude objektivniji, kvalitetniji, bolji, brži…

Autor: Veselko Nenadić/Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI