fbpx
Foto: Twitter

VELIKA BRITANIJA: Ruske snage koje napreduju prema ukrajinskom gradu Lisičanku vrše dodatni pritisak na regiju oko tog grada

Autor: dnevno.ba

Ruske snage koje napreduju prema ukrajinskom gradu Lisičanku vrše dodatni pritisak na regiju oko tog grada, uključivo na Sjeverodoneck, objavilo je u četvrtak britansko ministarstvo obrane u svom redovitom dnevnom izvješću.

– Od 19. lipnja, čini se da su ruske snage dosta napredovale prema južnim prilazima Lisičanku u Donbasu, reklo je ministarstvo na Twitteru.

– Borbe za Lisičank i Sjeverodoneck ulaze u svojevrsni zastrašujući vrhunac, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Rusija pokušava zauzeti Luhansk i Doneck koji čine ukrajinsko industrijsko središte Donbas. Njezini napori da izvrši dublje opkoljavanje i zauzme zapadnu Donecku oblast za sada su bez uspjeha, navodi britansko ministarstvo. Neke ukrajinske jedinice su se povukle, vjerojatno da bi izbjegle opkoljavanje.

Poboljšani učinak Rusije na ovom području vjerojatno je rezultat nedavnog pojačanja jedinica i intenzivnijih vatrenih djelovanja, dodali su britanski vojni obavještajci.

Rat u Ukrajini traje već četiri mjeseca. Oči Kijeva sada su posebno usmjerene prema Bruxellesu. Prekretnica na njezinu europskom putu bit će dobivanje statusa kandidatkinje, što se očekuje.

– Kao zemlja kandidatkinja, imamo pristup strukturnim fondovima Europske unije. Oni su apsolutno nemjerljivi sa sredstvima koja smo imali prije i potpuno će biti usmjereni na obnovu Ukrajine i izgradnju održivog konkurentnog gospodarstva, rekla je Olha Stefanichina, potpredsjednica ukrajinske Vlade za Eu i euroatlanstske integracije.

Na terenu i dalje nesmiljeni napadi ruskih snaga. Pojačani su udari na područje Donbasa.

– Masovni zračni i topnički napadi u Donbasu. Okupatorov cilj je nepromijenjen, žele korak po korak uništiti cijeli Donbas. Cijeli. Lisičansk, Slovjansk, Kramatorsk – svaki grad tako da sve bude poput Mariupolja. Potpuno uništeno. Zato uvijek iznova naglašavamo važnost brže isporuke oružja Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, poručivši da je brža obrana zemlje nacionalni cilj.

Istodobno britanska vojna obavještajna služba vjeruje da bi rusko napredovanje u Ukrajini sljedećih nekoliko mjeseci mogao usporiti manjak resursa.

A dok rat traje, brojni volonteri pokušavaju na području Donbasa izbaviti one najugroženije i prevesti ljude na sigurnija područja.

Sve je napetije na Baltiku. Estonsko ministarstvo obrane priopćilo je da Rusija simulira raketne napade te da je prijetnja za njihovu zemlju – sada najveća u povijesti.

Istodobno – Moskva i dalje prijeti Litvi koja je zabranila tranzit ruske robe preko svog teritorija u Kalinjingrad – najzapadniji ruski teritorij na području Baltika. Iz Kremlja je znakovito poručeno da ruski odgovor neće biti isključivo diplomatski. U vrtlogu rata u Ukrajini prvi čovjek Međunarodne agencije za energiju poručuje kako se Europska unija mora odmah pripremiti za mogući prekid dostave plina iz Rusije ove zime.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI