fbpx
Ilustracija

VELIKA I USPJEŠNA AKCIJA PARTNERA U ANTITERORIZMU Pao je jedan od vođa ISIL-a, zloglasni “ministar financija” te terorističke skupine

Autor: Fena

Irak je priopćio da je u prekograničnoj operaciji uhićen visoki lider grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i dugogodišnji operativac mreže Al-Kaida.

Vijest je na Twitteru objavio irački premijer Mustafa al-Kadhimi, navodeći da je riječ o Samiju Jasimu, koji, kako je naveo, nadzire financijske operacije ISIL-a, a bio je zamjenik lidera ISIL-a dok je na čelu bio ubijeni Abu Bakr al-Baghdadi, prenosi Al Jazeera.

Kadhimi je rekao da je to bila jedna od najtežih prekograničnih obavještajnih operacija koje su izvele iračke snage.

Američki State Department je, u okviru programa Nagrade za pravdu, ponudio pet milijuna dolara za Jasimovu “glavu” i predstavio ga kao ključnog za upravljanje financijama za operacije ISIL-a.

Dok je bio zamjenik lidera ISIL-a u Mosulu 2014. godine, Jasim je navodno bio ekvivalent ministru financija ISIL-a, koji je nadzirao uplive prihoda od nelegalne prodaje nafte, plina, antikviteta i prirodnih resursa.

Irački obavještajni dužnosnici su rekli za AP da je Jasim uhićen u jednoj drugoj zemlji i da je prebačen u Irak prije nekoliko dana.

Govorili su pod uvjetom anonimnosti, jer nisu ovlašteni dati izjave o operaciji.

Jasim je radio s liderom Al-Kaide u Iraku Abuom Musab al Zarqawijem, jordanskim operativcem koji je ubijen u zračnom napadu SAD-a u Iraku 2006. godine.

Bio je na različitim pozicijama sigurnosti u Iraku i preselio se u Siriju 2015. godine, nakon što je ISIL proglasio samozvani kalifat 2014. godine i postao je zamjenik Baghdadija.

Baghdadi je ubijen na sjeverozapadu Sirije 2019. godine, u operaciji kojom su rukovodile Sjedinjene Američke Države tijekom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI