fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Korisnik

Velika obećanja – Mostarci čekaju djela!

Autor: V.S. Herceg/Dnevni list

Kordić ponavlja opće zastupljene želje – privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta u novim industrijskim zonama i poslovnim inkubatorima, kako bi se zadržali mladi u Mostaru, a kaže da će se raditi i na spuštanju parafiskalnih nameta poduzećima, omogućavanju njihovog lakšeg otvaranja, a najavljuje i poticaje za otvaranje poduzeća i prva zapošljavanja, što bi značilo i korjenite promjene sveopće životne paradigme u najvećem hercegovačkog gradu. Njegove prve izjave o budućim zadaćama koje ga očekuju za Mostarce su ohrabrujuće, no mnogi ocjenjuju da su dobrim dijelom i naivne ili populističke.

Mostar nakon toliko godina konačno ima “komunalnu” vlast, a uz očekivana politička prepucavanja, optužbe izabran je i novi gradonačelnik Mostara, jedan od dva liječnika-kandidata koja su ušla u treći krug glasanja – dr. Mario Kordić. Njegove prve izjave o budućim zadaćama koje ga očekuju za Mostarce su ohrabrujuće, no mnogi ocjenjuju da su dobrim dijelom i naivne ili populističke, piše Dnevni list. 

Kordić najavljuje ‘new deal’ – tko su jamci?

“Idemo napraviti jedan ‘new deal’ za Mostar, odnosno, pokrenuti sve ono što stoji svih ovih godina. U principu o svim projektima, poput Uborka, kolektora, vodovoda, parkinga govorili smo u predizbornoj kampanji. S obzirom na to da Mostar zadnjih 12 godina nema Gradsko vijeće i da su se sve te teme i problemi nakupili, mislim da ćemo napraviti jedan širi konsenzus u vijeću i raspodijelit se, kako bi sve te teme, u jednom trenutku bile otvorene – kazao je Kordić u izjavi za Fenu i dodao da će se oformiti radni timovi koji će se baviti svim navedenim problemima jer, kako naglašava, “Mostar nema taj luksuz razvlačenja i pojedinačnog rješavanja problema”.

Kordić ponavlja opće zastupljene želje – privlačenje investicija, otvaranje novih radnih mjesta u novim industrijskim zonama i poslovnim inkubatorima, kako bi se zadržali mladi u Mostaru, a kaže da će se raditi i na spuštanju parafiskalnih nameta poduzećima, omogućavanju njihovog lakšeg otvaranja, a najavljuje i poticaje za otvaranje poduzeća i prva zapošljavanja, što bi značilo i korjenite promjene sveopće životne paradigme u najvećem hercegovačkog gradu.

Mnogim zaposlenicima Gradske uprave Mostara, kojih je većina, ruku na srce, zaposlena po stranačkim linijama vodećih političkih opcija u Mostaru, SDA i HDZ-a, nije zasmetalo i njegovo spominjanje reorganizacije Gradske uprave koja je, kako kaže novi gradonačelnik, “poprilično glomazna”, jer znaju da će se ta “reorganizacija” teško provesti u praksi.

“Trenutno je u njoj zaposleno oko 500 osoba, što je dvostruko više u odnosu na lokalne samouprave u svijetu, tako da će se u svakom slučaju ići u reorganizaciju”, obećao je novi gradonačelnik Mostara koji je i najavio reviziju rada javnih, gradskih poduzeća itd.

To bi ujedno i značilo da bi netko, zbog nezakonitih radnji, trebao pred sud i pitanje je smije li novi gradonačelnik “dirati” u tu temu. Isto kao i u “temu” smanjenja broja zaposlenih, dok se od njega očekuju nova zaposlenja – prešutno i u skladu sa dosadašnjim “džentlmenskim ugovorom”, od strane SDA-a i od strane HDZ-a, kao dvije najjače stranke koje imaju dvotrećinsku većinu za odlučivanje u Gradskom vijeću Mostara.

Kako će Kordić o ovim problemima govoriti nakon možda godinu dana i hoće li inicirati obećano, kako će i hoće li ispraviti pogreške dugogodišnje vladavine Mostarom bez Gradskog vijeća, ima li kapaciteta da obećano i realizira –  pitanja su na koje će uskoro biti i poznat odgovor.

Nagomilani problemi čekaju na rješavanje

No, nisu samo to pitanja koja su pred novom gradskom vlašću i gradonačelnikom. U središtu Grada Mostara i danas, nakon 26 godina od rata, zjape ratom razrušene zgrade koje su samo dobar model za fotografiranje stranim turistima kojih zbog pandemije ionako nema, pokojem migrantu na putu prema granici s Hrvatskom ili psima i mačkama lutalicama.

Inozemne investicije u širokom luku zaobilaze Mostar, a pandemija upravo dovršava slom Zračne luke Mostar koja bilježi više od 95% manje prometa, unatoč stalnim potporama pomoći.

I ova pitanja očekuju novo Gradsko vijeća, ali i gradonačelnika koja su svakako i u njegovoj nadležnosti, ali i izvan njegove kontrole. Problemi su mnogi i njih svakako ne mogu rješavati niti samo jedna, niti samo druga “strana” Mostara nego obje strane s najvećom ozbiljnošću i profesionalizmom, bez strančarenja i populizma.

Kako Dnevni list doznaje, u sljedeći petak planirana je sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi se trebao donijeti plan i program rada. Na stotine ili, bolje kazati, na tisuće, predmeta čeka rješavanje, a od njih je većina imovinsko-pravne prirode. S obzirom na brojnost nagomilanih, neriješenih pitanja, Gradsko vijeće trebalo bi zasjedati najmanje dva puta tjedno.

“New deal” o kojem priča Kordić sjajna je zamisao, kao što su i sjajne njegove prve izjave o obvezama i odgovornosti prvog čovjeka Mostara.

Međutim, pitanje je koliko će tu biti i realne mogućnosti, kapaciteta, političke volje, a najviše apolitičnosti i rada za sve građane Mostara jer, kako je i sam kazao, Kordić gradonačelnik svih građana Mostara.

Autor: V.S. Herceg/Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});