Veliki napredak Bosne i Hercegovine u ispunjavanju Ciljeva održivog razvoja

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu s rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih nacija za BiH Sezin Sinanoglu.

U razgovoru je konstatirano da je Bosna i Hercegovina ostvarila veliki napredak u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, da je sustigla države koje su pojedinim oblastima bile znatno ispred nje, te da se ovoj oblasti pristupilo na strateški način i uz dobru koordinaciju i suradnju državnog, entitetskih nivoa vlasti i predstavnika Brčko Distrikta. Sinanoglu je informisala ministra Osmanovića da se u okviru Radne grupe za praćenje provođenja Ciljeva priprema “Okvir za ciljeve održivog razvoja” kao i izvještaj koji će biti predstavljen u Ujedinjenim nacijama.

Sinanoglu je podsjetila da se u Bosni i Hercegovini provodi 17 ciljeva održivog razvoja pod okriljem Ujedinjenih nacija, a izrazila je mišljenje da je Bosna i Hercegovina spremna da se uključi u osamnaesti cilj koji podrazumijeva deminiranje.

Ministar Osmanović potvrdio je spremnost Bosne i Hercegovine da se uključi u cilj 18.

“Napravili smo značajne iskorake u uređivanju stanja u ovoj oblasti, usvojena je Strategija deminiranja BiH i postoje dobre pretpostavke za nastavak u tom pravcu”, rekao je ministar Osmanović.

Na sastanku je razgovarano i o projektu “Dijalog za budućnost” koji se provodi pod okriljem Predsjedništva BiH, a trebalo bi da se pređe na novu fazu koja će projekt podići na regionalni nivo. Konstatirano je da se projekt odnosi na obrazovanje, kulturu i mlade, oblasti u kojima nadležnost ima Ministarstvo civilnih poslova BiH, te je interes Ministarstva da projekt bude uspješan.

Ministar Osmanović i rezidentna predstavnica UN u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu sardanju Ministarstva civilnih poslova sa agencijama UN-a ocijenili su izuzetno uspješnom i izrazili očekivanje da će se takav trend nastaviti, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI