fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Mili Marušić

VIDEO: Ante Paponja – Moja snaga su mladi i branitelji, pobjeđujemo u Ljubuškom!?

Autor: Danijel Ivanković

LJUBUŠKI - Ante Paponja je branitelj, magistar znanosti, profesor u školi "Ruđera Boškovića" u Ljubuškom, ali i kandidat za načelnika općine na predstojećim lokalnim izborima, zapravo svojevrsni povratnik u političke vode s obzirom da je još prije dvadesetak godina s jednom manjom strankom odlično kotirao u Ljubuškom, no uzeo je predah od politike, ali kao što znamo opet se aktivirao i evo dvadesetak dana pred izbore najozbiljniji je kandidat za preuzimanje načelničke dužnosti.

“Prijavio sam se kao neovisni kandidat, ali imam podršku i većih i manjih oporbenih stranaka u Ljubuškom, isto tako od različitih udruženja, ali što je najvažnije vidim i osjećam kako imam podršku od strane naših građana i stoga vjerujem u pobjedu na ovogodišnjim izborima” – kaže za Dnevno.ba mr. Ante Paponja.

Razgovor smo obavili u jednom prekrasnom ambijentu rijeke Trebižat i stoga je mr. Paponja odmah krenuo s pričom o svim pogodnostima što ih voda pruža za ovdašnji kraj, a koje su, nažalost, jako malo iskorištene.

“Pa samo da imamo punionice vode toliko bi se mogli razvijati. Pazite, u Vitini je pronađena čovječja ribica što najbolje govori o čistoći i kvaliteti ovdašnje vode, ali nažalost ovdje je loša iskorištenost takvih resursa, kao i drugih resursa poput turizma. S maalim ulaganjima u toj oblasti možemo napraviti iznimno puno, jer tko nam smeta da stupimo u kontakt s velikim agencijama i dovodimo turiste sa svih strana svijeta” – pita se Paponja u ovom razgovoru.

antepaponja-1392016-2

Ističe kako je industrija u Ljubuškom dotakla samo dno, premda to nije oduvijek bilo u ovom mjestu, međutim, kako on kaže, činjenica je da ulagači bježe, otišla su i javna poduzeća, društvo u velikoj mjeri stagnira, nema otvaranja novih radnih mjesta, a ako toga nema društvo može samo još više stagnirati.

“Ovdje imamo takvu klimu da vlada u velikoj mjeri nepovjerenje među ljudima, a bez povjerenja ljudi jednih prema drugima teško je i napraviti pravi iskorak” – smtra Ante Paponja.

Ukoliko preuzme načelničke uzde u Ljubuškom prvi korak kojeg će uraditi bila bi revizija poslovanja, jer za početak treba utvrditi stvarno stanje. Po njegovom mišljenju iznimno važne su i određene promjene u lokalnoj upravi.

“Imamo veliki problem u funkcioniranju lokalne samouprave, prvenstveno u mjesnim zajednicama i njihovim izborima, jer sustav je totalno nakaradan. Treba napraviti takav sustav izbora na toj razini da se ne mogu stranke kandidirati nego samo pojedinci i potom pojedinci s najviše osvojenih glasova ulaze u vijeća i vode mjesne zajednice. Također, dobit od raznoraznih koncesija dijelom bi trebala pripadati mjesnim zajednicama što sada nije slučaj” – govori Paponja.

antepaponja-1392016-3

Naveo je i problem rodilišta kojeg bi obnovio, jer bi od istoga bila višestruka korist. Prije svega žene bi bile manje izložene svim opasnostima, kao što je vožnja do Mostara ili Republike Hrvatske, a smanjuju se i drugi troškovi.

“Zagovarat ću da se rodiljama za svako rođeno dijete udjeli jednokratna pomoć od 300 KM s općinske razine vlasti” – kaže Paponja.

Budući da je i sam bio branitelj Ante Paponja ne sumnja kako će ga na izborima podržati i dobar dio braniteljske populacije.

“Stvarno očekujem njihovu podršku, a posebno podržavam naše Zaboravljene branitelje, jer oni su najugroženiji dio populacije, najunesrećeniji su, ostavljeni na milost i nemilost i to treba mijenjati. Općina mora formirati pravnu službu za dodjelu besplatne pravne pomoći svim našim braniteljima, a također namjeravam sutra kada preuzmem vlast prihode od naplate parkinga usmjeriti za potrebe samih branitelja” – naglašava Ante Paponja.

Do izbora je preostalo dvadesetak dana, kako kaže Paponja sasvim dovoljno da se razbije i taj preostali strah.

“Dat ću sve od sebe da ispunim obećanja naših građana. Podrška mi je potrebna da bi mogli zajedno raditi, a za početak trebamo razbiti strah, posebno taj strah od promjena, jer vidim da i toga ima. Posebno pozivam mlade na suradnju, jer s njihovim idejama i kreacijama možemo sve u Ljubuškom, a bez njih teško bilo što” – zaključio je na kraju razgovora mr. Ante Paponja.

Autor: Danijel Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});