fbpx
FOTO; Mili Marušić

VIDEO: Braca Andrić – Čović i Bešlić dižu spomenik Nijemcima, a ne briga ih za partizansko groblje!

Autor: D. Ivanković

MOSTAR - Radmilo "Braca" Andrić je nekoć bio gradonačelnik Mostara. Radilo se o razdoblju od 1969-1974. godine. Ovaj nekoć blizak suradnik Džemala Bijedića, koji je za smrt dotičnoga optuživao i Jovanku Broz, danas je jedan od vodećih partizana u gradu na Neretvi, odnosno kako isti za sebe vole kazati jedan od vodećih antifašista. Sukladno tome, Andrić je sudjelovao i na obilježavanju 71. obljetnice oslobođenja Mostara, no kao ni ostali sudionici ovog nedjeljnog događaja nije se najbolje proveo, pa je odlučio stati pred kameru i ispričati svoju verziju događaja koji je proteklih dana top tema u Mostaru.

“Najveće zlo koje se desilo u 20. stoljeću u Europi je fašizam. Zbog toga je Europa uzela 9. svibnja kao Dan Europe, Dan pobjede nad fašizmom, zbog toga se mislimo obratiti zemljama Europske unije i nekim drugim zemljama antihitlerovske koalicije, kao što su Amerika i Rusija, da nam pomognu u našoj želji da Partizanski spomenik ponovo zasja sjajem i ljepotom i bude onakav kakav je bio do 1992. godine” – kazao je ovom prilikom Andrić, inače član mostarskog SABNOR-a.

antifašistimo 19022016 3

On je podsjetio kako se ove godine proslavlja 75. godišnjica ustanka naroda BiH protiv fašizma i okupacije, te će oni, koliko bude u njihovoj moći učiniti da do obnove i dođe.

“Ovo što se desilo u nedjelju treći je već izgred u zadnje tri godine prilikom obilježavanja ovog značajnog datuma. S druge pak strane, dok se sve to događa imamo slučaj da pojedine mostarske ulice nose imena zločinaca kao što je ustaški ‘Gebels’ Mile Budak” – napominje Andrić podsjećajući kako su proteklih godina za obnovu partizanskog spomenika u Mostaru pristizala sredstva iz Norveške i Nizozemske, kao i od Ministarstva kulture u iznosu od 500 tisuća KM dok je na čelu istoga bio Gavrilo Grahovac, no prema njegovim navodima nema dovoljno sluha od strane gradskih vlasti u Mostaru na čelu s Gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

antifašistimo 19022016 1

“Bešlić i Dragan Čović zato drže govore na Gorancima i obećavaju pomaganje izgradnje nekakvog spomenika za njemačke i ustaške vojnike. Sve se to odvija u organizaciji katoličke crkve, a sve takve pojave nas žaloste i ljute” – rekao je Radmilo “Braca” Andrić.

Autor: D. Ivanković

ZADNJE VIJESTI