fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Danas u 12 sati novi prosvjed zbog tretmana štićenika u Zavodu “Pazarić”

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Na jučerašnjoj sjednici Predstavnički dom zadužio je radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić.

Grupa građana okupila se pak sinoć ispred sarajevske Vijećnice kako bi izrazila ogorčenje nakon objavljenih fotografija iz Zavoda Pazarić te na poteze parlamentaraca koji su uslijedili.

U Vijećnici se, inače, održavala proslava povodom Međunarodnog dana djeteta. Građani koji su prosvjedovali protiv tretmana štićenika Zavoda ‘Pazarić’ razišli su se oko 20 sati, a novo okupljanje su zakazali za danas u 12 sati.

Okupljeni građani su nosili i transparente s natpisima: “Ko će vas svezati?”, “Sutra u 12h svi”, “Šta da su vaša djeca u pitanju?” i “Ne dam na djecu.”

Podsjećamo, ranije jučer ispred zgrade Federalnog parlamenta, gdje se održavala sjednica Predstavničkog doma, okupili su se građani povodom objave uznemirujućih snimaka štićenika Zavoda za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, javila je Fena.

“Svi smo mi djeca iz Zavoda Pazarić. Samo za razliku od njih mi imamo mogućnost ustati i promijeniti stvari, ali ne radimo to. Ta sila koja se sprovodi nad tom djecom koja bi trebala biti pod zaštitom sprovodi se također i na nama samo kroz drugačije načine i mehanizme”, rekao je Alečko Kantar.

On je došao na okupljanje zbog dešavanja koja se konstantno provode u Zavodu.

“Svjedočili smo fotografijama na kojima su djeca svezana. Činjenica da mi moramo biti na ulici i tražiti da se pobrinu za tu djecu na način kako zaslužuju to je poražavajuće”, kazala je Aida Feraget.

Podsjećamo, na sjednici Predstavnički dom zadužio je radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u Zavod, te o svemu tome obavijesti Predstavnički dom radi odgovarajuće reakcije, javila je Fena.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});