fbpx
FOTO: Mili Marušić

VIDEO: Dr. Zvonko Jurišić zatražio od ministra Grbavca odgovor o istrazi za izbor Vijeća MZ Kočerin

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - I na posljednjoj sjednici Skupštine Županije Zapadnohercegovačke tradicionalno već najaktivniji bio je dr. Zvonko Jurišić, zastupnik HSP-a BiH, pa je par pitanja uputio i novom ministru unutrašnjih poslova Davidu Grbavcu.

“U svom prvom obraćanju medijima nakon što ste postali ministar izjavili ste da ćete riješiti ubojstvo Lane Bijedić, te da će vam to biti prioritet. Znamo da istragu vodi Županijski tužitelj, a istražne radnje policijski službenici. Stoga vas pitam kako biste ocijenili dosadašnji tijek istrage, odnosno je li možda u samoj istrazi bilo određenih propusta”, pitao je zastupnik Jurišić.

Ministre, Vaša izvješća su nepresušno nužna

Također, sugerirao je novom ministru da bi bilo dobro povremeno na sjednicama Skupštine ZHŽ-a izvjestiti kolege zastupnike, kao i kompletan narod ove županije o učinjenom u onim najvažnijim stvarima koje se tiču njegovog ministarstva, a ne da se sve doznaje putem pojedinih neovisnih portala.

Posebno zanimljivo bilo je Jurišićevo izlaganje o pokušaju prijevare na izborima za Vijeće Mjesne zajednice Kočerin.

Zašto je glasačka kutija s Kočerina završila u policiji?

“U kojoj fazi je istraga oko izbora za Vijeće MZ Kočerin od 08. prosinca 2019. godine kada su policijski službenici bez prisustva članova Gradskog izbornog povjerenstva odnijeli glasačku kutiju sa glasačkog izbornog mjesta, a nakon što su se članovi Neovisne liste za Kočerin, te drugi tamošnji građani pobunili zbog mogućih izbornih malverzacija tražeći novo prebrojavanje glasova, no lokalni HDZ s Kočerina je angažirao policiju koja je uzela glasačku kutiju i odnijela u policijske prostorije. Zanimljivo, na teren je izašlo kompletno rukovodstvo PU Široki Brijeg na čelu s načelnikom Brkićem. Je li takvo ponašanje policije svojevrsni presedan, jer policijski službenici su mogli samo pružiti asistenciju članovima GIP-a kako bi se glasačka kutija prenijela u Gradsku upravu, a ne u policiju. Ukoliko se smatralo da se radi o kaznenom dijelu na teren su trebali izaći djelatnici krim službe i izvršiti očevidne radnje, ali to se nije dogodilo. Glasačka kutija je i dalje nezakonito u PU Široki Brijeg i nitko je ne otvara da se utvrdi podudara li se sadržaj kutije sa zapisnicima, odnosno ne utvrđeuje se je li došlo do kaznenoga dijela izborne prijevare?”, također je pitao dr. Zvonko Jurišić kroz svoje izlaganje.

Bolje bi bilo da je manje profesionalaca

Pravoga odgovora nije dobio, a nije, jer je predsjednik Skupštine Ivan Jelčić dopustio da rasprava ode u krivome smjeru, pa su iz redova vladajućih izbjegavajući odgovore na konkretna pitanja krenuli zastupniku Jurišiću spočitavati što kroz svoja izlaganja postavlja “višak” pitanja, odnosno više nego što postojeća zakonska regulativa nalaže.

Jurišić je na prozivke takve vrste odgovorio kako je spreman odgovarati za sva svoja postavljena pitanja, te je istaknuo kako bi volio da je u skupštini manje profesionalac, jer bi tada možda veći broj zastupnika postavljao pitanja budući da dosta njih na postojeći način i nema nekakvu ulogu osim što služe kao privješčić onima koji su na vlasti.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI