fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Mili Marušić

VIDEO EKSKLUZIV: Zvonko Jurišić – Milić i Kvesić su cirkusanti, a na čelu stranke želim Stanka Primorca – Ćanu!

Autor: Danijel Ivanković

ŠIROKI BRIJEG - Predsjednik HSP-a BiH dr. Zvonko Jurišić pristao je za portal Dnevno.ba dati ekskluzivni intervju i progovoriti o aktualnoj situaciji u svojoj stranci s posebnim osvrtom na zbivanja u Sarajevu gdje je u utorak održana sjednica Glavnog stana HSP-a BiH, a bila zanimljiva samim time što je zamjenik predsjednika Stanko Primorac - Ćane dao usmenu ostavku, dopredsjednik Albert Šunjić još dan ranije pismenu, a tijekom sjednice istu je napustio i drugi dopredsjednik Berislav Elez.

DNEVNO.ba: Što se sve to događalo u Sarajevu?

JURIŠIĆ: “Ovo što su vam drugi prenijeli da je sjednica bila burna mogu reći da nije bila takva. Sjednica kao sjednica je normalno tekla. Prije početka je možda bilo burnih diskusija, prije svega oko usvajanja Dnevnog reda i prije početka je konstatirano da je gospodin Šunjić podnio pismenu ostavku. Jedan dio nazočnih je tražio objavu financijskog izvješća, ali nismo išli s objavom, jer kroz to izvješće bi se moglo vidjeti da su neke podružnice ili pojedinci dobili više novca nego što im pripada, a to su svom članstvu prikrili reći”.

DNEVNO.ba: Koje su to podružnice, koji su to pojedinci?

JURIŠIĆ: “To su prije svega podružnica Široki Brijeg i njihov predsjednik Viktor Kvesić. Stranka i ja smo mu dali novac za kupnju vozila, a sam Kvesić nije podnio izvješće o utrošku sredstava. Zato pojedinim ljudima nije bilo u interesu da se to izvješće nađe na Dnevnom redu. Iz opravdanih razloga nisam ga htio podijeliti svim članovima nego po stavkama. Tražilo se da se u Dnevni red stavi i točka o sazivanju Sabora stranke, ali smatram da to nije nužno, jer predsjednik stranke o tome odlučuje, a predsjednik nikada nije rekao da Sabora neće biti”.

DNEVNO.ba: Kada će Sabor biti?

JURIŠIĆ: “U 12. mjesecu sam nudio Sabor, pa ponovno u 2. mjesecu, a za razdoblje od 01. travnja do 15. lipnja i imao sam opravdane razloge zašto da bude baš u tom razdoblju. Za izborni naš rezultat, koji nije neuspjeh, ali nije najzadovoljavajući, rekao sam da sam ja najodgovorniji. Rekao sam može Izvanredni sabor i da ja nisam kandidat za predsjednika. U posljednje vrijeme kada su povrijeđene nečije sujete, evo primjerice Petra Milića, do jučer Predsjednika gradske podružnice grada Mostara, prestao je biti na platnoj listi HSP-a BiH, jer je 2014. godine koštao HSP nekih 13 tisuća maraka. Platili smo i kaznu za Hrvatske Demokršćane iz 2011. godine po Revizorskom izvješću. jer je Milić uzeo sa računa nekih 100 tisuća KM, a nije ih na pravilan način razdužio, pa smo zbog toga platili sudsku kaznu od 5000 KM, pa neki koji su radili na Običnom radiju bili su na nekoj plaći u HSP-u. Više toga nema, a zasmetalo mu je kada smo postali članica Hrvatskog Narodnog Sabora (HNS), jer je Milić glasao protiv. Kvesić je bio ZA, ali kroz diskusiju vidjelo se da i nije ZA, jer je stalno pitao što dobijamo time ako uđemo u HNS, hoćemo li zbog toga izgubiti naš identitet i tome slično”.

DNEVNO.ba: Jeste li na sjednici u Sarajevu imali kvorum za održavanje iste?

JURIŠIĆ: “Imali smo, ali me pogodila ostavka Stanka Primorca – Ćane. Rekao mi je kasnije da ćemo svakako sjesti popiti kavu, jer nikako ne želi da se ovim naruše naši privatni odnosi. Pojavila se jedna inicijativa da Ćane bude predsjednik stranke i sada sam spreman s njim razgovarati po tom pitanju bez okolišanja, ali da bude kandidat HSP-a, a ne cirkusanata poput Milića i Kvesića. On u HSP-u ima apsolutnu podršku”.

DNEVNO.ba: Kako se dogodio taj raskol između Kvesića i Vas, a godinama ste bili tako dobri, bliski…?

JURIŠIĆ: “Proveli smo dosta vremena i o njemu neću ni sada ništa loše reći, iako vidim da je u zadnje vrijeme on promijenio mišljenje o meni želeći minimizirati moju ulogu. Pa i za zadnje izbore sam lobirao za njega da uđe u Skupštinu ZHŽ-a, preporučio ga ljudima gdje sam mogao. Zahvaljujući tome dobio je samo u Posušju 230 glasova. Od dopisnih 70 glasova iz Posušja koji su bili plod moga rada, te rada mog sina Ivana i Blage Petrica Kvesić je dobio 65 preferencija iz dijaspore, a moj sin Ivan u njegovom Kočerinu svega 1 glas. Tada sam vidio da to nije korektna utakmica”.

DNEVNO.ba: Hoćete drugim riječima kazati da ste ga Vi “progurali” u Skupštinu ZHŽ-a?

JURIŠIĆ: “Tako ispada. Pomogao mu jesam, kao što sam pomogao da mu se mandat profesionalizira, te da dobije zastupničku plaću od 2.000 KM. Nakon iznošenja neistina u javnost rekao sam mu da više neće imati zastupničku plaću i da će moj sin podnijeti zahtjev za istup iz kluba zastupnika. Od Ivana se tražilo da dobije ispisnicu iz stranke, ali je nije mogao dobiti jer formalno iskaznice nije ni imao”.

DNEVNO.ba: Zar to nije jedna specifična situacija, sin Predsjednika stranke da nema člansku iskaznicu?

JURIŠIĆ: “Slažem se da je specifična situacija, ali sjetite se da ni jedan Josip Perić nikada nije bio član HSP-a BiH”.

zvonko i danijel 21052015

DNEVNO.ba: Josip Perić Vas je napustio. Mnogi su Vas u prošlosti napustili, poput Živka Budimira, Željka Asića, a sada Vas napuštaju Primorac, Kvesić, Elez, Šunjić… Zar je greška u svim tim ljudima?

JURIŠIĆ: “Nisu greške u svima njima, ali činjenica je da je Budimir htio biti na čelu stranke. Sada stranku ima, ali nijednog zastupnika nema. Josip Perić ima samo jednog, dok je HSP BiH i dalje prisutan i u Zapadnoj Hercegovini i Posavini i Republici Srpskoj. Kada je ovaj HSP stvaran 2004. godine u njemu nije bilo ni Kvesića, ni Milića, ni Budimira, a ne sjećam se jeli tu i Elez bio? Nakon 11 godina mog vođenja stranke ona je postala parlamentarna na svim razinama vlasti”.

DNEVNO.ba: Da li je taj Vaš ulazak u Platformašku Vladu bio greška?

JURIŠIĆ: “Ulazak u Platformu nije bio greška. Pa i sam Primorac kaže da je to najveći potez HSP-a u našoj povijesti. Bili smo za donošenje lustracijskog zakona koji nažalost nije donijet, a nije jer SDP to nije htio, ali ne zbog nas nego zbog HDZ-a, a isto je i sa zakonom o vladi”.

DNEVNO.ba: Kako gledate na aktualnu vlast u Federaciji BiH?

JURIŠIĆ: “Teško funkcionira sadašnja vlast. Nije sastavljana na programskim načelima, već iz potrebe da imamo vlat. Vidite da se tu samo radi na podijeli plijena i ništa drugo”.

DNEVNO.ba: Na prošlim izborima dali ste podršku Draganu Čoviću u izboru za Hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH. Kako sada gledate na taj potez?

JURIŠIĆ: “Prema našim tadašnjim anketama Čović je bio u blagoj prednosti u odnosu na Martina Raguža i odlučili smo tako da je ipak bolje da kandidat HNS-a prođe. Da mi je netko nekad prije toga rekao da ću ja davati podršku Čoviću smatrao bih da će mi se ruka osušiti, ali tada se dogodilo tako. Mi smo članica HNS-a, a on jedini kandidat HNS-a…”.

DNEVNO.ba: Špekulira se da bi prebjezi iz HSP-a, odnosno ovi koji su kontra Vas, sada mogli preći u redove HDZ-a1990?

JURIŠIĆ: “Želim im sretan put, samo smatram da se ni HDZ1990 neće previše s njima pomoći. Ponovit ću kako podružnica Široki Brijeg nije raspuštena zbog članstva već isključivo zbog Viktora Kvesića i njegovog vanstatutarnog djelovanja i iznošenja neistina. Dobio sam puno poziva od ljudi iz Širokog Brijega i oni me uvjeravaju da ćemo bez Kvesića imati puno jaču podružnicu”.

DNEVNO.ba: Koga ćete umjesto Kvesića postaviti na čelo širokobriješke podružnice?

JURIŠIĆ: “Ovaj tjedan neću voditi nikakve razgovore, neka se malo slegne prašina. Popričat ću s Krešimirom Šimićem, Neđom Bokšićem, Markom Martinovićem, Stankom Milićevićem, Draganom Dukom Rezićem kojeg je Kvesić svojedobno stavio na Časni sud, jer je Rezić glasao protiv njega na izboru za županijsko rukovodstvo. Taj izbor tada sam poništio”

DNEVNO.ba: Kuda i kako dalje HSP BiH?

JURIŠIĆ: “Gradit ćemo stranku i pripremati se za lokalne izbore. Ne moramo izaći u svakoj općini, ali gledat ćemo da izađemo u svakoj većinski hrvatskoj. Nisam siguran hoću li se kandidirati, jer ću razgovarati sa Stankom Primorcem – Ćanom i inzistirati na njegovoj kandidaturi za predsjednika”.

Autor: Danijel Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});