fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Anto Šimić Čiko

VIDEO (FOTO): Hrgovi Donji se vraćaju u život

Autor: Šimić Čiko

HRGOVI DONJI - Hrgovi Donji su smješteni na iznimno povoljnoj destinaciji, odnosno u istočnom dijelu općine Gradačac kojoj i pripadaju, kroz čije središte prolazi auto prometnica Sarajevo-Orašje i jedino hrvatsko selo spomenute općine čiji žitelji i pored ratnih zbivanja 1992-1995. godine nisu napuštali svoja ognjišta za čiju je obranu živote dalo 11 branitelja.

Poznati kao vrijedni i napredni ratari (poljodjelci), drastičan uspon su ostvarili u svim sferama života negdje od šezdesetih godina prošlog stoljeća pa sve do početka nesretnog rata 1992. Pored napredne mladeži, egzistirao je i Nogometni Klub „Sloga“ Hrgovi Donji, kojim su se Hrgovljaci nadaleko ponosili, sagradili dom kulture, akcijama gradili putove i ostale infrastrukturne objekte, zbog čega su i slovili za jedno od najnaprednijih sela ovog dijela Posavine.

Međutim, završetkom nesretnog rata mnogo čega se u selu promijenilo. Prije svega, zbog nekorektnog odnosa i politike općinskih, županijskih, federalnih i državnih institucija mještani su izgubili samopouzdanje i povjerenje u bilo kakve akcije, zbog čega mlađa populacija u sve većem broju napušta svoja ognjišta u potrazi za egzistencijom, ostaju samo stari i bolesni, tako da je selo malte ne ostalo pusto i sablasno. Prijeti mu izumiranje!

Dom kulture je u ruševnom stanju, NK „Sloga“ se ugasila, nemaju čak ni prodavaonicu u selu, a kamo li kakvu tvornicu gdje bi mladež stjecala svoj dohodak i izgrađivali ognjišta na svojoj djedovini nego su rasuti svuda po bijelom svijetu, zbog čega stičemo utisak kao da sve ide kontra njih.

No, iz svakog lavirinta postoji bar tračak nade izlaza, pa tako i za Hrgovljake se u posljednje vrijeme stvari počele odvijati na bolje zahvaljujući prije svega pojedinim optimističnim, upornim i neumornim pojedincima poput predsjednika OOHDZ BiH Marijana Šimića, te u posljednje vrijeme pozitivne politike na razini općine i nesebičnim zalaganjem predsjednika Mjesne Zajednice Hrgovi Donji Jakova Marijanovića Muta, koga iz milja mještani prozvaše „načelnik“, jer im svojim radom vraćaju vjeru u budućnost i bolje sutra.

Uz pomoć dijela mještana i općine Gradačac asfaltirana je većina putne mreže u selu, postavljena ulična rasvjeta i drugo, među kojima su najsložniji bili mještani zaseoka Gornja Mahala i Jakeš, zatim, uz pomoć općine sagradili most na rijeci Mala Tinja, uradili regulaciju istoimene rijeke u dužini 3 km, zahvaljujući bivšem BH Reprezentativcu Alenu Turbiću pokrenuli Školu nogometa „Perfect“, mještani su u međuvremenu sagradili crkvu, zatim novi sportski poligon i niz drugih aktivnosti, o čemu nam u video prilogu podrobnije iznosi predsjednik MZ Hrgovi Donji Jakov Marijanović Muta:

I pored do sada dosta vrijedno-odrađenih stvari, nadamo se da će se aktivnosti i dalje razvijati u pozitivnom smislu, u čemu i mještani trebaju uzeti daleko veće učešće. A mogu oni to!

Autor: Šimić Čiko
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});