fbpx
Screenshot

(VIDEO) Građanima je zabranjen izlazak iz kuća: Otkrivamo kako se Crna Gora bori protiv epidemije koronavirusa

Autor: d

Gotovo pa nema zemlje u svijet gdje nije zabilježena pojava virusa COVID-19, poznatijeg kao koronavirus. Nakon velikih problema koje je virus uzrokovao u Kini, žarište se preselilo u Europu. Točnije, u Italiju, gdje od ove bolesti dnevno obolijeva velik broj ljudi.

U Hrvatskoj je koronavirusom trenutno zaraženo preko devetsto ljudi, a šest ih je preminulo. Osim Hrvatske, s epidemijom koronavirusa bore se i zemlje u susjedstvu, a jedna od njih, koja za sada uspješno odolijeva ekspanziji virusa je Crna Gora.

O stanju u Crnoj Gori popričali smo s Nebojšom Mandićem, dugogodišnjim novinarom, a trenutno urednikom Radio-televizije Herceg Novi.

Podatci za sada što se tiče Crne Gore su dobri – u zemlji je zaraženo oko stotinu i dvadeset ljudi, a od posljedica zaraze virusom umrle su dvije osobe – jedna u Herceg Novom, druga u Podgorici. Kako ističe naš sugovornik, crnogorska se vlada jako dobro snašla u ovoj novonastaloj situaciji, te su promptno reagirali kada je u njihovoj zemlji zabilježen prvi slučaj zaraze.

I Crna Gora, baš kao i Hrvatska, uvela je određene mjere predstrožnosti za sprječavanje širenje epidemije koronavirusa, a njihove su mjere čak i strože nego u Hrvatskoj. Jedna od tih mjera je i zabrana izlaženja iz svojih domova u periodu od 19.00 sati navečer do 05.00 sati ujutro. Mandić smatra kako je ta mjera možda i pretjerana, no objašnjava kako je uvedena jer vlasti nisu mogle spriječiti okupljanja po gradskim parkovima.

Posljedice koronavirusa osjećat će i crnogorsko gospodarstvo, posebice sektor turizma koji je najviše pogođen, a jedna je od grana koja gotovo pa hrani Crnu Goru. Mandić smatra kako će zbog otkazivanja turističkih angažmana u predsezoni, crnogorska privreda biti gotovo pa “masakrirana” te da će se sve to skupa itekako osjetiti u državnom proračunu.

Kako su se Crnogorci navikli na novi način života, što im je bilo najteže prihvatiti te na koji se način Crna Gora uhvatila ‘u koštac’ sa suzbijanjem epidemije, pogledajte u nastavku.

Autor: d

ZADNJE VIJESTI