fbpx

VIDEO: Inspektor SIPA-e Fišo na Sudu – „Objave Šimića su dosta vjerodostojne – Valjda mu je neko podvalio akt SIPA-e“?!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Dana 27. 03. 2019. godine, pred Općinskim sudom u Sarajevu, na glavnom pretresu u krivičnom predmetu, broj: 65 0 K 665895 18 K, saslušan je svjedok optužbe Melis Fišo, inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uposlen u Odjelu Kriminalističko – istražnog odjeljenja SIPA-e (KIO SIPA), po zanimanju dipl. kriminalista, inspektor, koji je radio na predmetu „Šimić“.

Nakon što je kantonalni tužitelj Selimović Samir završio s direktnim ispitivanjem svjedoka Melisa Fiše, sutkinja Melika Murtezić okrenula se prema obrani, odnosno odvjetniku Ifetu Feragetu, te upitala: „Obrana imate li pitanja za svjedoka“, na što je odvjetnik Feraget kazao: „Imam časni sude“, te ispitao svjedoka Melisa Fišu unaksrsnim pitanjima.

Transkript:
Sutkinja Murtezić: Izvolite.

Branilac Feraget: „Hvala puno. Je li tačno da ste vi komunicirali sa ranijom braniteljicom optuženog, gospođom Belmom Balijagić i putem telefona, je li moguće“?!

Svjedok Fišo: „Jesam, sigurno da jeste više puta“.

Branilac Feraget: „Je li tačno da ste joj napisali da vam se dopada Josip Šimić – Đinđić kao čovjek, mada mu nije leglo što je onu krivotvorinu pustio“?!

Svjedok Fišo: „Vrlo moguće, bio mi je gospdin simpatičan ovako. Mislio sam da me je u nekom momentu iskoristio za neke svoje“.

Tužilac Selimović: „Časni sude prigovor. Dakle ovo je izvan okvira direktnog ispitivanja pa iz tog razloga prigovarama dakle da se kolega drži u okviru direktnog ispitivanja“.

Sutkinja Murtezić: „Obrana je već rekla da je to u korist vlastitih tvrdnji“.

Branilac Feraget:„Je li tačno da ste u toj poruci rekli valjda mu je neko to podvalio, vi ste to napisali braniteljici“?

Svjedok Fišo: „Moguće“.

Branilac Feraget: „Hajte sada objasnite sudu otkud vama saznanja da je to Josipu neko podvalio, ako znate, ako ne znate, recite ne znam“.

Svjedok Fišo: „Ne znam, zaista to je moja lična impresija bila u momentu, jer čitajući ranije neke objave gospodina Šimića mogao sam primjetiti da ima nekih stvari koje su dosta, da kažem vjerodostojne do kojih gospodin Šimić nije mogao da dođe nikako lično i onda sam pretpostavio, da je neko ko je zlonamjerno u nekoj službi, da mu na neki način dostavlja informaciju i tom smislu sam stvarno pomislio da bi mogao biti iskorišten za neku …, moguće znači ali to je moja lična impresija“.

Napomene radi, svjedočenje inspektora SIPA-e Melisa Fiše posebno je zanimljivo, o čemu ćemo u nastavku njegovo svjedočenje u odnosu na iznesene i mnoge druge tvrdnje i objavljivati, ali je posebno interesantno, da je svjedok Melis Fišo dopisujući se sa ranijom braniteljicom Josipa Šimića-Đinđića, i to odvjetnicom Belmom Balijagić Džuho istoj u poruci napisao, a što je i sam na sudu priznao (vidljivo iz gore citiranih transkripata), i kazao, kako „mu sedopada Josip Šimić – Đinđić kao čovjek, mada mu nije leglo što je onu krivotvorinu pustio“, te na unakrsni upit odvjetnika Ferageta:„Je li tačno da ste u toj poruci rekli valjda mu je neko to podvalio, vi ste to napisali braniteljici“, a na što je Fišo odgovorio „Moguće“!

Na ovaj način i sudu i obrani, a zahvaljujući profesionalnim unakrsnim pitanjima i dokazima odvjetnika Ifeta Ferageta, postalo je jasno, da je Šimiću proces montiran u režiji „Onoga iz SIPA-e, koji mu je sve to dao“, u režiji Dalide Burzić i drugih aktera, protiv kojih Tužiteljstvo BiH sprovodi istragu. Otkud jednome istražitelju SIPA-e Melisu Fiši saznanja, da je „Šimiću neko to podvalio“, pa samim time i proces montirao, a o čemu i Tužiteljstvo BiH posjeduje dokaze, koji su predmetom istrage, u kojoj istrazi je Josip Šimić više puta saslušavan, kao svjedok/oštećeni!

Podsjećanja radi, dana 28. 08. 2017. godine i 30. 08. 2017. godine, neposredno putem prijemne kancelarije Tužiteljstva BiH, „na provjeru i postupanje“ predani su, kako akt SIPA-e, tako i autentični transkripti o prisluškivanju najviših pravosudnih dužnosnica u BiH Ružice Jukić i Gordane Tadić, dok je i Tužiteljstvo BiH dana 30. 08. 2017. godine, dalo priopćenje, da su „dostavljeni dokumenti autentični, te da je navedena komunikacija ostvarena…“, i otvorilo istragu protiv više osoba, a čiji autentičnost dostavljenih dokumenata je potvrdilo i vještačenje u Banja Luci po Naredbi za vještačenje Tužiteljstva BiH. Sve ovo Jukićeva je od početka tvrdila.

Da li je Josip Šimić lišen slobode, zbog toga što je razotkrio, stvarno i pravo nezakonito prisluškivanje najviših pravosudnih dužnosnica u BiH, odgovor će morati dati istraga Tužiteljstva BiH. Šimić od samoga početka tvrdi, da mu je Burzićeva, po prethodnom dogovoru sa više lica, koji su obuhvaćeni istragom Tužiteljstva BiH, montirala proces, jer je njegovo nezakonito uhićenje po Naredbi Tužiteljstva KS imalo samo jedno za cilj, da se omete i oteža istraga, koju je sprovodilo i još uvijek sprovodi nadležno Državno tužiteljstvo BiH, te se u javnosti predstavi, kao da se navodno sve radi o falsifikatima, što nije točno, te se na taj način oteža istraga Tužiteljstva BiH prema onima, koji su stvarno vršili ovu nezakonitu radnju neovlaštenog prisluškivanja i praćenja Tadićeve i Jukićeve.

Burzićeva je po nalogu i nagovoru Mektić Dragana, Šahinpašić Vahidina i dr., „uskočila“ u istragu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, što je nezabilježen slučaj u povijesti bh. napaćenog pravosuđa, da niže tužiteljstvo KS, uskače u istragu Tužiteljstva BiH, koje je prije otpočelo sprovođenje istrage.

Nastavljaju se objave, kao i transkripti u odnosu na svjedočenje Melisa Fiše u nastavcima…U slijedećem nastavku čitajte svjedočenje inspektora SIPA-e Melisa Fiše, koji je svjedočio, da je Šimić u SIPA-i bio u lošem stanju i da ga je zatekao u polusvjesnom stanju, da inspektori SIPA-e nisu istom hitnu pomoć pružili…te svjedočio o neredu svojih šefova Čerkez Slađenka i Šahinpašić Vahidina, koji su u SIPA-i napili Šimića, a da nakon toga nisu izvršili alkotestiranje, znajući da Šimić istodobno konzumira alkohol i tablete, i još mnogo zanimljivih detalja oko svjedočenja Melisa Fiše saznajte…

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI