fbpx

(VIDEO) JE LI ODZVONILO ‘ŠOFERIMA’? Kamion ‘sam’ vozio lubenice na putu dugom 1500 kilometara: No postoji ali…

Autor: Dnevno.ba

Tehnologija već postoji, što smo mogli vidjeti kod brojnih proizvođača poput primjerice Volva. No, nije još do kraja usavršena.

Zasigurno ste već čuli za autonomne kamione. Riječ je o onim kamionima koji voze bez vozača, odnosno samovozni tegljači.

Tehnologija već postoji, što smo mogli vidjeti kod brojnih proizvođača poput primjerice Volva. No, nije još do kraja usavršena.

Ipak, dokaz da smo sve bliže scenariju gdje će kamioni voziti sami je i pothvat tvrtke TuSimple koja se bavi razvojem autonomnih kamiona. Uspjelo im je prevesti punu prikolicu lubenica iz Arizone u Oklahomu, prenosi Revija HAK.

Radi se o putu dugom 1.528 kilometara, a 80 posto te dionice je autonomni sustav odvozio sam. Vozač, koji je cijelo vrijeme bio u kabini spreman preuzeti kontrolu ako tehnologija otkaže poslušnost, odvezao je ostalih 20 posto puta.

Autonomni sustav TuSimple je optimiziran je za vožnju autocestom, pa mu ja na ostalim prometnicama ipak potrebna pomoć vozača. Zvuči beskorisno? Nije!

Budući da vozači kamiona moraju redovito odmarati, te se zaustaviti zbog hrane i nužde, putovanje autonomnog kamiona je trajalo gotovo 10 sati kraće nego standardna vožnja s vozačem za volanom.

A kada je u pitanju roba poput lubenica, važno da stigne svježa, pa iz tvrtke TuSimple tvrde da bi uvođenje bržeg autonomnog transporta povećao prihod poljoprivrednicima i trgovcima, dok bi kupci dobivali svježiju robu.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI