fbpx

VIDEO: Jerko Lijanović – U zatvor idem čistog obraza, ja ustvari zaslužujem medalju!?

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - Presuda koja bivšeg ministra poljoprivrede u Vladi Federacije BiH i dopredsjednika Narodne stranke Radom za boljitak osuđuje na sedam godina zatvora je zapravo samo cijena prostora na kojem živimo, izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz Jerko Ivanković Lijanović.

“Morat ću ići u zatvor vjerovatno na određeno vrijeme dok se ova presuda ne ukine iako sam osuđen za nešto što nisam počinio. Potpuno nevin plaćam cijenu u biti mog političkog angažmana”, kazao je Ivanković Lijanović.

Uzdignute glave

U zatvor će, ističe bivši ministar, uzdignute glave i čistog obraza jer zna da nije počinio ono za šta ga terete.

“Presuda se zasniva na tome da sam trebao umanjiti i ograničiti poticaje, ja to nikad ne bih uradio jer smatram da je to loše, ali time nikad nisam zloupotrijebio položaj niti ovlaštenja i zato ne bih trebao biti osuđen, nego bih trebao dobiti medalju”, tvrdi on.

Upravo zbog toga njegov odvjetnički tim podnijet će apelaciju Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Ukoliko apelacija ne prođe, Lijanoviću ću se, prema presudi, oduzeti 653.000 KM imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima. To, kako tvrdi, nije problem.

“Ja posjedujem udio u ”Lijanovićima” 67 posto i Sud se može naplatiti iako za to nema osnova i ja sam uvjeren da će ova presuda biti ukinuta jer ja nisam počinio ono što mi se stavlja na teret”, kazao je Lijanović u razgovoru za Dnevni avaz.

Zrno pravde

Za pomilovanje, kaže Lijanović, ne bi dao novac jer vjeruje u pravdu, ali i to da je presuda zasnovana na pogrešnoj primjeni materijalnog prava. Poručio je, između ostalog, i kako će se nastaviti baviti politikom te da mu je ovo samo razlog više.

“Pravde ima da je k’o zrno kukuruza i vjerujem da ćemo do nje doći”,poručio je on.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI