fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: Koliko su zgrade u BiH otporne na potrese?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Svaki put kada se zatrese zemlja ili kada vidimo posljedice potresa poput ovih u Albaniji, moramo se zapitati kakva je kvaliteta objekata u kojima živimo i radimo u Bosni i Hercegovini?

Bosna i Hercegovina spada u seizmički relativno aktivnu zonu. Godišnje se registrira stotinjak potresa. Ističu se dvije regije s najvišim seizmičkim rizikom i u njima se mogu očekivati i najjači potresi, jer su se kroz povijest upravo tu i događali.

Prognoza za potrese ne postoji, kao ni pravilo u smislu periodičnosti. Postoji samo vjerojatnoća pojavljivanja na određenom mjestu, jer ako se jednom dogodio može i drugi put. Kada će se dogoditi nitko ne zna.

“Potres je slučajan proces. Spada u nekakve kaotične pojave koje ne mogu da se predvide i što bi značilo da mi znamo točno vrijeme njegovog dešavanja, mjesta gdje će se desiti i samu količinu oslobođene energije u njegovom hipocentru”, kaže za BHRT Snježana Cvijić-Amulić iz HMZ RS.

Potres je prirodna pojava na koju čovjek ne može uticati, ali može spriječiti tragične posljedice gradnjom sigurnih objekata. Građevinski stručnjaci ističu da imamo dobre propise. Na terenu je međutim nešto drugo. Izostaje kontrola na gradilištu, ali i u tijeku gradnje.

Seizmolozi vole kazati “Zemljotres ne ubija ljude, ubijaju ih seizmički neotporni objekti”. A koliko su nam objekti otporni i sigurni na podrhtavanje tla, dobro bi bilo da nikada ne saznamo.

Odnosno najbolje bi bilo da nas jači potresi zaobiđu, jer priroda za razliku od ljudi ne prašta propuste u gradnji, prenosi BHRT.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});