fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Mili Marušić / Dnevno.ba

VIDEO: Koliko zamjenici imaju zamjenika u Vladi ZHŽ-a?

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - I dok velika većina drugih zastupnika u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke nastavlja spavati poput malih bebica zastupnik HSP-a BiH, negdašnji premijer u Vladi ZHŽ-a, dr. Zvonko Jurišić, nastavlja progovarati, te na goruće probleme ukazivati.

Na posljednjoj sjednici Skupštine ZHŽ-a ukazao je i na brojno stanje samih savjetnika u Vladi ZHŽ-a, te obrazložio koliko oni koštaju proračunske obveznike ove županije.

Povećanje od 270 tisuća maraka za savjetničke plaće!

Nakon što je prethodno zatražio dopis stručne spreme svih tih savjetnika na ovoj posljednjoj sjednici spomenuo je i postojeći Pravilnik o unutrašnjem ustrojstvu koji je donesen prije nekih godinu dana, a koji kaže da se na savjetničke pozicije mogu primiti osobe i sa srednjom, te višom i visokom stručnom spremom.

“Spomenuti ću kako smo 2017. godine imali izdatak od 575 tisuća maraka bruto za plaće, zatim 2018. godine povećanje na 603 790 KM, potom 2019. godine na iznos od 833 000, te u tekućoj 2020. godini 848 000 KM. U izvješćima uvijek piše kako imamo 28 zaposlenih, istina plaća se povećala 5 posto, ali tek od 01. 09. prošle godine, a ovdje imamo povećanje od 270 tisuća maraka u usporedbi između 2016. i 2020. godine. Dakle, tih šest novih savjetnika toliko koštaju ovu Županiju”, naveo je zastupnik Jurišić, te dodao kako je on uvjeren da zamjenica predsjednika Skupštine i ne poznaje sve te savjetnike.

Uspjela je doći do srednjoškolske diplome sa 21 godinom…

Inače, kako je on dalje obrazložio opisujući kvalitete zaposlenog kadra naveo je da su jednoga savjetnika našli u Rakitnu, čovjeka koji je sa 25 godina završio višu školu, jednoga koji je visoku stručnu spremu stekao s navršenih 35 godina, dok su jednu savjetnicu uspjeli pronaći koja je srednju stručnu spremu stekla sa 21 godinom. Riječ je dakle o iskusnom kadru, no bilo kako bilo njih šest proračunske obveznike koštaju cca 270 tisuća maraka ili po osobi 45 000 KM, dok usporedbe radi jedan prosvjetni djelatnik ovu županiju na godišnjoj razini košta cca 26 000 KM bruto plaće!

Stoga je ovom prilikom dobro uputiti upit našim prosvjetarima znaju li oni o kojim se savjetnicima radi koji su toliko stručniji od njih samih? I misle li se možda pobuniti protiv jedne takve pojave ili možda ipak smatraju da se sve to njih i ne tiče?

Profesionalni spavači

Predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ivan Jelčić je dao odgovor zastupniku Zvonki Jurišiću:

“Vi znate da u brutto plaće ulaze i profesionalni mandati tako da se određeni broj ljudi već godinama ne mijenja. Također, 2019. godine dosta zastupnika iskoristilo je i pravo na bijeli kruh što itekako mijenja ukupnu sliku o navedenim plaćama savjetničkog osoblja. Znam i to da zamjenica ne poznaje sve te savjetnike, jer ipak radi se o HDZ-u BiH, a podsjetit ću vas da je HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima itekako velika stranka”.

Dr. Zvonko Jurišić je pak “profesionalce” s tako visokim plaćama nazvao “spavačima”.

“Možda ponekad i uzmem puno vremena u svojim istupima za ovom govornicom, ali drage kolege zastupnici vi ste se uspavali i ja ću tražiti da vam se ukinu vaši profesionalni mandati, jer vi ništa ne radite”, kazao je Jurišić ističući kako smatra da je od trenutno uposlenih 20 savjetnika u Vladi ZHŽ-a najmanje njih deset istinski višak.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});