fbpx
FOTO: Mili Marušić / Dnevno.ba

VIDEO: Krajnje je vrijeme da uskladimo vrijeme i tržište rada u odnosu na mlade

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Depopulacija, iseljavanje, mladi kao izričito rizična skupina sa stajališta nezaposlenosti su glavni razlozi koji su potaknuli organizatoricu Antoniju Banožić vijećnicu u Gradskom vijeću Grada Širokog Brijega na provođenje ove lokalne građanske inicijative.

Okrugli stol se održao uz potporu instituta za razvoj mladih KULT, Gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića, te tvrtki Namex i Agency!

Nedžad Kamenica predstavnik Instituta rekao je kako misija Instituta za razvoj mladih KULT je razvijanje i zagovaranje pravnih i drugih strateških rješenja, te jačanje i izgradnja kapaciteta udruga i vlasti u BIH i regiji, za uspiješnu i održivu politiku prema mladima.

Organizatorica Banožić je predstavila rezultate ankete koju je provela na 316 ispitanika u dobi od 18-35 godina sa područja ŽZH i HNŽ. Na pitanje koliko su sigurni da će pronaći posao u struci u BIH 64,5% je odgovorilo da nije sigurno; 22,6% da je donekle sigurno i samo 12,9% da je sigurno.

Na pitanje “Bi li željeli raditi u državnoj firmi” čak 83,2% je odgovorilo pozitivno.

Zatim na pitanje imaju li namjeru pokrenuti vlastiti biznis 67,3% je odgovorilo da nema namjeru, a kao glavne razloge za nepokretanje biznisa navodi se nedostatak novca, komplicirani administrativni aparat i strah od neuspjeha. Na pitanje koja znanja po vama poslodavci najviše cijene prilikom zapošljavanja čak 45% ih je navelo veze i poznanstva, odgovornost 23,2% posto, stručnost 14,2%, dok su znanje, upornost, kreativnost i hrabrost na začelju.

Korupcija (36,8%), nedostatak tvrtki koje se bave proizvodnom djelatnosti (29,7%) politička situacija (20%) su po mladima glavni indikatori koji su doveli do visoke stope nezaposlenosti u Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačkoneretvanskoj županiji.

Na pitanje postoji li neusklađenost između obrazovnog sustava i tržišta rada čak 94,8% ih je izjavilo da postoji.

Banožić je navela kako su rezultati ove ankete indikatori u kojem smjeru treba poduzeti određene korake.

Okruglom stolu su prisustvovali:

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Marijana Ćosić ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Š.Brijeg koja je prisutne upoznala sa trenutnom situacijom nezaposlenosti u Širokom Brijegu.

Ljerka Naletilić ravnateljica Srednje strukovne škole Š.Brijeg upoznala je prisutne na koji način obrazovna institucija kojoj je na čelu odgovara na potrebe tržišta rada. Tomislav Panenić, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske, predsjednik odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru, autor više od 50 projekata vrijednih preko 100 milijuna kuna koji su financirani iz fondova Europske unije, Svjetske banke i drugih međunarodnih organizacija, je ponudio konkretne preporuke kako stvoriti most izmedju mladih i poduzetnika.

Senid Balić direktor centra BH Pošti Mostar, politički aktivan i uključen u probleme mladih u općini Konjic istaknuo je potrebu za neformalnim obrazovanjem.

Martina Bezer predstavnica tvrtke Namex koja je istaknula prepreke poslodavaca u pronalaženju zaposlenika.

Sa svojim iskustvima i preporukama predstavile su se: Marija Lovrić zastupnica u Skupštini ŽZH, Ifeta Ćesir Škoro predsjednica udruge “Inicijativa građanki/na Mostara”, Alma Pelo Zagorčić voditeljica projekta “Zajedno do biznisa”, Žana Alpeza predsjednica udruge “Pravi put”, Tatjana Glavina predsjednica udruge invalida “Utjeha”, Hikmeta Rizvanović profesorica.

Zaključci okruglog stola su da se potrebe tržišta rada u današnje vrijeme toliko brzo mijenjaju te da dok se nađe način da srednjoškolsko obrazovanje pronađe način odgovoriti tim potrebama naglasak mladima ali i poslodavcima trebamo stavit na neformalno obrazovanje.

Organizatorica je istaknula kako želi da ovaj događaj smatraju početkom i obavezom da svatko iz svog resora da doprinos sinergiji potrebama tržišta rada i mladima s ciljem stvaranja funkcionalnijeg društva.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI