fbpx

VIDEO: Nanosi snijega veći od tri metra u pojedinim dijelovima Srbije

Autor: Dnevno.ba

SJENICA - Strašna mećava koja je prethodnih dana zahvatila pojedine dijelove Srbije odnijela je jedan život i zamela desetke ljudi na Pešterskoj visoravni.

Mještani govore kako ovakvo nevrijeme ne pamte.

Sjeničanin Elvis Dacić koji je pomagao ljudima koji su u vozilima ostali zarobljeni u snijegu za Telegraf.rs je opisao dramatičnu situaciju u Sjenici.

“Iako je kompletna mehanizacija bila na terenu, kao i policija i vatrogasci, i mi građani osjetili smo potrebu pomoći ljudima koji su ostali zarobljeni u nametima visine i do nekoliko metara. S nekoliko prijatelja sam krenuo pružiti pomoć zametenima”, započinje Elvis.

Kako objašnjava, prvo su po snažnom nevremenu naišli na autobus pun putnika koji je bio zaglavljen u snijegu na relaciji Sjenica – Nova Varoš. Na drugom putnom pravcu Sjenica – Novi Pazar također se odigravala prava drama gdje je jedna osoba preminula od posljedica smrzavanja.

“Više desetina osoba, među kojima i djeca i jedna beba od 15 dana, spašene su zahvaljujući herojima Sjenice Jusmiru Selmanoviću, Šefćetu Daciću i Fuadu Karišiku. Čak su morali lomiti stakla od auta i izvlačiti ljude koji su bili na ivici smrzavanja”, ispričao je Elvis za Telegraf.rs.

S -40 Sjenica među 20 najhladnijih gradova Europe

Inače, hladnoća nije strani pojam za ovaj dio Srbije, posebno za Sjenicu, koju često nazivaju “srpskim Sibirom”.

Prema navodima dugogodišnjeg meteorologa Sulejmana Hemana Muftarevića, Sjenica je jedan od najhladnijih gradova Europe, točnije među 20 najhladnijih je.

Prema njegovim riječima, tu je 13. siječnja 1985. godine izmjerio minus 36 stupnjeva, a kod pošte je u 7:30 sati bilo minus 40,4 stupnjeva. Ali, tu temperaturu zavod nije priznao jer se nije mjerila na stanici.

Izvanredno stanje

Nakon nekoliko sati snježnih padalina koje je neprekidno pratio vjetar olujne jačine u nekoliko sela požeške općine je većina cesta ili teško prohodna ili u potpunosti neprohodna.

Uvedena je izvanredna situacija u selima Tometino Polje, Ljutice, Duškovci, Mršelji, Loret, Tabanovići, Papratšte, Gornja Dobrinja i Dražinovići, piše RINA.

U općini Sjenica proglašena je izvanredna situacija, a zamjenik predsjednika općine Vojo Trmčić kaže da je zbog visokih snježnih nanosa još uvijek neprohodna magistralna cesta Novi Pazar – Sjenica, prenosi Index.hr.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI