fbpx
Foto: AP Photo/Mahmut Bozarsan, Guliver Images

(VIDEO) PRIZORI STRAVE I UŽASA U TURSKOJ! Poginulo više od 4800 ljudi, agoniji kraja nema: Tlo se još uvijek nemilosrdno trese

Autor: Dnevno.ba

U dva razorna potresa koji su u ponedjeljak pogodili Tursku i Siriju poginulo je, prema zasad poznatim podacima, više od 4800 ljudi. Na desetine tisuća ljudi je ostalo bez krova nad glavom nakon što su čitavi stambeni blokovi sravnjeni sa zemljom.

U tijeku je ogromna akcija spašavanja. U pomoć pristižu spasilačke ekipe iz čitavog svijeta, a pomoć dolazi i iz Hrvatske. Turska agencija za hitne slučajeve AFAD je objavila da je više od 2600 osoblja iz 65 zemalja poslano u područje katastrofe kako bi pomogli turskim spasiocima koji se bore sa najvećom katastrofom koja je pogodila Tursku u zadnjih 100 godina.

Prvi potres magnitude 7.8 dogodio se nešto poslije četiri sata u noći u pokrajini Kahramanmarasu na jugoistoku, oko 60 kilometara zračne linije od sirijske granice. Uslijedili su desetci slabijih potresa, da bi se u ponedjeljak u 11.24, također na jugoistoku Turske dogodio još jedan strašni potres magnitude 7.5. Stručnjaci se boje da bi broj poginulih mogao premašiti 20 tisuća.

Od jučer ujutro zabilježeno je najmanje 100 potresa jačine 4.0 i više.

Stanovnici potresom pogođenog područja ne prestaju objavljivati snimke urušavanja zgrada. Prema posljednjim podacima, srušeno je više od 3.450 zgrada, ali brojka bi u narednim danima mogla biti još i veća.

Broj mrtvih u potresima koji su u ponedjeljak pogodili Tursku u posljednjih nekoliko sati je porastao za 460, s 2.921 na 3.381, izvijestila je novinska organizacija Anadolu, pozivajući se na Upravu za katastrofe i hitne situacije.

S brojkama iz Sirije, ukupan broj stradalih je trenutačno 4825.

WHO je upozorio da bi broj mrtvih mogao porasti više od četiri puta od ove brojke, ili oko 20.000, u narednim danima.

Mnoštvo je snimki na kojima se vidi kako se visoke zgrade ruše kao kule od karata, a primjer iz grada Malataya pokazuje kako ni najnovije zgrade nisu uspjele izdržati podrhtavanje od 7,8 stupnjeva po Richteru.

Na snimci se vide prestravljeni građani koji bježe od oblaka dima koji je rušenje izazvalo.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI