fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Mili Marušić / Dnevno.ba

VIDEO: Prvi demokratski gradonačelnik Mostara Milivoj Gagro o onim turbulentnim vremenima (Prvi dio)

Autor: Darko Dodig / Dnevno.ba

MOSTAR - Milivoj Gagro je 1990. godine postao prvi demokratski izabrani gradonačelnik grada Mostara. Dogodilo se to u vremenu za koje on danas kaže kako su to bila "luda vremena". Tu časnu dužnost ovaj gospodin, koji je danas narušenog zdravlja, obnašao je do 1992. godine.

Kako je tada otišao sa spomenute dužnosti više se nije značajnije pojavljivao ni u politici ni u medijima, no ovih dana je pristao dati ekskluzivni intervju za portal Dnevno.ba, te progovoriti o zbivanjima toga vremena. Odlučio je ispričati svoju priču.

Danas donosimo prvi od dva dijela ovoga intervjua koji je rađen kod gospodina Gagre u njegovom stanu smještenom u mostarskom naselju DUM, kako to svojevremeno mostarske liske nazvaše – Društvo uglednih Mostaraca, iako se situacija izmijenila s obzirom da uglednici današnjega vremena iz Mostara imaju tri nove lokacije gdje obitavaju, a to su Podveležje, Goranci, te naselje Bare, odmah uz kazneno-popravni zavod.

“Gradsko vijeće se nije bilo još pošteno ni konstituiralo, a već se pojavio problem sa JNA, jer su grad jednostavno okupirali. Došli su u središte grada, zauzeli sjeverni logor, južni logor, pa i zapadni logor” – prisjeća se tih vremena u razgovoru za Dnevno.ba tadašnji gradonačelnik Mostara Milivoj Gagro.

U ovom prvom dijelu razgovora možete doznati i kakva je bila uloga dr. Vjeke Barišića u tom vremenu, kakvi su u to vrijeme postojali međustanački dogovori u Mostaru, komunikacija s centralnom vlašću u Sarajevu, koja je i tada, kako se čini, bila nemoguća misija. Najbliži suradnik gradonačelnika Gagre bio je Savo Zimonjić, koji se morao s vremenom u središnjici SDS-a odlučiti na koju će stranu ići, a koji je prema Gagrinom mišljenju najpošteniji Srbin koji se nalazio u strukturama mostarske gradske vlasti.

Spomenuo je u ovom prvom dijelu razgovora naš sugovornik i ljude iz tadašnjeg vrha HDZ-a Davora Perinovića, Stjepana Kljujića, Matu Bobana, čija je struja napravila pritisak na Kljujića da “zbriše” sa ključnoga skupa u Hercegovini, a nakon čega se znalo što slijedi…

Autor: Darko Dodig / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});