fbpx
FOTO: FENA

(VIDEO) TUŽNA OBLJETNICA: Prošlo je dugih 28 godina od masakra nad djecom Srebrenice

Autor: dnevno.ba

Mladi Srebreničani su tog dana organizirali turnir u fudbalu.

Vjerskim programom, historijskim časom te polaganjem 100 ruža na ogradu igrališta škole, danas je u Srebrenici obilježena 28. godišnjica masakra koji se desio na današnji dan 1993. godine kada su granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske ubile 74 Bošnjaka, a više od 100 ranile, nekoliko dana prije nego je UN proglasio Srebrenicu “zaštićenom zonom”.

Tako se tog kobnog dana organizirao turnir u nogometu od strane mladih Srebreničana, a svjedoci kažu da napad niko nije očekivao, jer je za sigurnost Bošnjaka u enklavi tih dana brinula vojska pod komandom francuskog generala Filipa Moriona.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, koji je danas boravio u Srebrenici, kazao je  da nažalost još niko nije odgovarao za ubistvo 74 mlade osobe i ranjavanje više od sto osoba: “Većina onih koji su preživjeli to, poginuli su nakon 11. jula 1995. godine”, ističe Izetbegović.

Obavio je razgovar i s predstavnicama Udruženja Majke Srebrenice, preživjelim žrtvama i aktivistima iz Inicijative “Moja adresa – Srebrenica“.

– Želimo da i dan pred Ramazan budemo uz njih, da smo uvijek uz njih i da pokažemo da smo tu s njima zajedno i da nisu sami. Sjećamo se i želimo da vidimo šta treba učiniti da se te rane ublaže i da pomognemo tim ljudima koji su ostali i nose ogroman pritisak iz prošlosti i sadašnjosti”, govori Bakir Izetbegović.

Smatra da politička situacija u Srebrenici nije dobra te da su došli kako bi učini nešto da ta situacija bude lakša i podnošljivija te podsjetio da su političari iz utjecajnih stranaka potpisali izjavu o položaju povratnika u bosanskohercegovačkom entitetu RS, a naročito u Srebrenici na inicijativu i poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića.

“Tu smo da vidimo kako je sada konkretizirati, da ljudi osjete da imaju neki benefit od tog dogovora”, istakao je.

Osim tog prethodnog sastanka, Izetbegović se danas sastao i sa rukovodstvom Memorijalnog centra u Potočarima, za koji je kazao da radi dobar posao te da su sve aktivniji i vidljiviji.

“Sve u svemu, života i borbe ima. Nastavlja se napor da se u Srebrenici ostane i da se život obnovi, da se ne zaboravi. Srebreničani nose ogroman teret i ponosan sam na njih. Tu smo uz njih da im pomognemo”, poručio je.

Govoreći o usvajaju zakona o negiranu genocida u Srebrenici, Izetbegović smatra da će to sve ići postepeno.

“Skinuta je ploča sa imenom Radovana Karadžića na Palama i onda želimo ukloniti crkvu iz dvorišta Fate Orlović. Te necivilizacijske snage koje su uradile to što su uradile i još sada to negiraju, polako će da uđu u defanzivu. Nakon toga će da budu ukinuta odlikovanja ratnim zločincima i svemu tome će biti kulminacija zakon koji će morati nametnuti visoki predstavnik u BiH”, zaključio je Izetbegović.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI