fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Mili Marušić / Dnevno.ba

VIDEO: Vlado Marušić – Tzv. “Salkin zakon” je mimo međunarodnih prava, a dan naše konačne pobjede je sve bliže!

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Puno je zanimljivih aktualnih tema vezanih za braniteljsku populaciju, pa smo tim povodom u Širokom Brijegu obavili razgovor sa Vladom Marušićem, predsjednikom udruge Razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH.

Dnevno.ba: Kakav je stav Vaše udruge o tzv. “Salkinom zakonu” o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH, usvojenog nedavno u oba doma Parlamenta FBiH?

VLADO MARUŠIĆ: “Kao što su mediji već objavili u više navrata osporili smo taj zakon kojeg je donijela 30-člana radna skupina u kojoj su bili predstavnici iz obje komponente i dva nelegalna i nelegitimna predstavnika razvojačenih branitelja Amel Pervan i Hamza Krkalić. Taj zakon smo nazvali diskriminirajućim i protuustavnim, nerealnim i neprovodivim, te neobranjivim na svakom sudu u BiH, kao i van nje”.

Dnevno.ba: Što je Vaša udruga poduzela u vezi ostvarivanja prava Vaših članova na braniteljski dodatak, te ostala prava koja im pripadaju?

VLADO MARUŠIĆ: “Udruga razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH je davno prije usvajanja toga zakona poduzela niz aktivnosti da bi članovi udruge ostvarili svoja prava, a sve oslanjajući se na tekst rezolucije branitelja koji je potpisan u Vitezu 2015. godine od strane 70-ak udruga. Ta rezolucija predviđa braniteljima, koji nemaju nikakva ostvarena prava, njihovo pravo na braniteljski dodatak, ukidanje financiranja udruga iz vremena rata, a koje su na grbači i federalne, kao i drugih razina vlasti, jer godinama crpe enormna sredstva za svoje funkcioniranje, te da se izradi jedinstven zakon o pravima razvojačenih branitelja.

Ovaj zakon koji je sada usvojen gubi onu osnovnu nit, više se to ne tretira kao braniteljski dodatak nego kao egzistencijalna novčana naknada, a tu je i objava jedinstvenog registra što je razlika kao nebo i zemlja od izrade tog jedinstvenog zakona”.

Dnevno.ba: Što onda očekujete od izvršne i zakonodavne vlasti u ŽZH vezano za ostvarivanje prava Vaših članova te svih drugih razvojačenih branitelja HVO-a bez ikakvih trajnih mjesečnih novčanih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu?

VLADO MARUŠIĆ: “Naši stavovi su sljedeći – tražimo da se u ŽZH u braniteljska prava ugrade dvije točke, a to su braniteljski dodatak i izrada zakona o jedinstvenom registru branitelja. Stoga smo podnijeli zahtjeve izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, lobirali smo kod mnogih zastupnika da se ugrade te točke, a gdje je zastupnik HSP-a BiH dr. Zvonko Jurišić, kojem smo se već zahvalili i opet mu se ovom prilikom zahvaljujem, pokrenuli inicijativu po tom pitanju jer je ministra Mladena Begića pitao što je učinio i što namjerava učiniti po zahtjevu naše udruge, a on mu je odgovorio da će se do Nove godine izraditi potpuno novi zakon o dopunskim pravima gdje naša udruga očekuje kako ćemo dobiti svoja prava”.

Dnevno.ba: Možete li nas izvjestiti o sadržaju razgovora koje su Vaši predstavnici imali s predstavnicima Ministarstva branitelja RH u Zagrebu na nedavnom sastanku u sjedištu tog ministarstva?

VLADO MARUŠIĆ: “Već treći puta su nas primili predstavnici tog ministarstva Ivica Akmadža i njegovi pomoćnici i tu smo im izložili zahtjeve koje smo prethodno iznijeli i u ŽZH, te tražili da se Republika Hrvatska aktivno uključi u pomoć rješavanja prava razvojačenih branitelja HVO-a iz borbenog sektora, a koji nemaju nikakvih trajnih novčanih mjesečnih primanja. Ranije su obećali da će voditi računa o ovoj populaciji za što imamo i svjedoke i sa naše, kao i s njihove strane. Ova skupina je zaslužila da ostvari određena primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu u BiH, ponovno napominjem u tom borbenom sektoru”.

 

Dnevno.ba: Je li Vaša udruga, kako je najavila, već poduzela pravne korake u vezi osporavanja, odnosno obaranja pojedinih odredbi tzv. “Salkinog zakona” pred ovlaštenim institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH?

VLADO MARUŠIĆ: “Tzv. Salkin zakon je mimo međunarodnih prava, proučili smo svaku točku toga zakona, pronašli gdje je on stvarno diskriminirajući. Sporni su braniteljski dodatak i jedinstven registar. Sačinili smo jednu Inicijativu i taj zahtjev ponudili ovlaštenim osporavateljima toga zakona. Neki zakon kojeg potpišu i izvršna i zakonodavna vlast mogu osporiti samo Predsjednik FBiH Marinko Čavara, dopredsjednik Milan Dunović, Premijer u Vladi FBiH Fadil Novalić i njegova zamjenica Jelka Miličević, odnosno jedna trećina delegata Zastupničkog doma, odnosno njih 33 od 98 trebali bi podnijeti inicijativu. Ne očekujemo da će se skupiti njih 33, ali očekujemo od ovih četvero prethodno spomenutih.

Oni bi bili dužni pokrenuti inicijativu za osporavanje ‘Salkinog zakona’, a ako to ne učine onda čine krivično djelo zlouporabom položaja. Oni to znaju”.

Dnevno.ba: Kada očekujete konačno rješenje prava Vaših članova u ŽZH na braniteljski dodatak i izradu jedinstvenog zakona o pravima razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH?

VLADO MARUŠIĆ: “Očekujemo jednoglasan stav 23 zastupnika u Skupštini ŽZH, dakle njih 16 iz HDZ-a BiH i sedam preostalih, jer to je realno i ostvarljivo. Naša je županija nas i naoružavala i razoružavala i njihovo je pravo skrbiti o nama. To su najčasniji sinovi ove domovine, jer 25 godina nakon rata jako pate, puno ih je oboljelo, žive u oskudici i neimaštini, naravno dosta ih je i umrlo, pa opet napominjemo da skrbimo o braniteljima iz borbenih postrojbi koji su minimum mjesec dana proveli u ratu. Lopticu smo prebacili na izvršnu i zakonodavnu vlast naše županije, pa sada neka vladajući misle kako će nas na najbolji način riješiti. Strpljivi smo, uzdamo se u Boga, ali i savjest naših političara”.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});