fbpx
FOTO: Mili Marušić

VIDEO: Žana Alpeza – “Pravi put” je i dalje na pravom putu i ubuduće želimo još više biti pri ruci našim građanima

Autor: Danijel Ivanković

GRUDE - Žana Alpeza iz Ledinca kod Gruda imala je 12-godišnje radno iskustvo u jednoj lokalnoj kompaniji, no kako sama kaže stjecajem određenih odluka menadžmenta poduzeća ostala je bez posla. Dogodilo se to 2011. godine, međutim nije klonula duhom, ubrzo je sebe pronašla na nekim drugim poljima, te zadnjih godina se svrstava u jednu od uspješnijih mladih žena s ovih prostora koja se ističe i u humanitarnom radu, ali i brojnim drugim aktivnostima gdje pomaže građanima različitih profesija.

“Imala sam sreću da su vlasnici kompanije u kojoj sam nekoć radila bili stranci, pa su se svi uposlenici mogli usavršavati na poljima gdje su sebe mogli vidjeti što smo kolege i ja i koristili. Tako sam s kolegama radila na jednom projektu socijalnog karaktera koji je vezan za ekonomsko osnaživanje žena, aplicirala sam na javni poziv i uskoro dobila povratnu informaciju da mi je projekt prošao. Dobila sam od njih u Sarajevu i nagradu za najbolju biznis ideju, kao i određena novčana sredstva zahvaljujući čemu sam mogla nastaviti dalje” – govori za Dnevno.ba Žana Alpeza o svom svojevrsnom novom početku.

Par godina kasnije nastaje i Udruga “Pravi put” za koju ukratko možemo samo reći da je uistinu na pravom putu.

“Riječ je o udruzi koja je registrirana 2015. godine, a koju sam pokrenula s nekoliko kolegica i kolega. Prisutni smo u Grudama, Mostaru, Sarajevu, Srednjoj Bosni, Banja Luci. Udruga najviše educira na područjima podrške i edukacije. Ponajviše je riječ o informatičkoj edukaciji, tečajevima, pronalasku posla, organiziranju seminara i sl. Tu je i socijalno poduzetništvo” – upoznaje nas Alpeza sa smjernicama u radu udruge koja se itekako ističe i u svom humanitarnom radu.

zanaalpeza29032017

Udruga je to koja je primjerice prošle godine u Grudama organizirala “Info dan – Europa za građane” uz podršku Ministarstva pravde, a kasnije tijekom godine još jedan sličan događaj uz podršku Ministarstva civilnih poslova i sudjelovanje pojedinih fakulteta iz BiH, odnosno dvodnevni seminar uz podršku FIS Viteza za prostor Srednje Bosne pod nazivom “Kako do izvora financiranja EU”.

“Mi se financiramo iz samih projekata na kojima radimo, a mogu reći da nismo imali sreće poput udruge iz Livna o kojoj se ovih dana priča da je iz Parlamenta dobila nekih 100 tisuća maraka. Nije nam ni palo na pamet da tražimo neka sredstva kod njih, ali možda nam to bude pokazatelj da nam oni budu sljedeća adresa gdje ćemo aplicirati. No šalu na stranu možda ćemo aplicirati kod lokalnih vlasti, jer vjerujem da su kroz naš dosadašnji rad mogli spoznati kako pomažemo mladima, pa se možda i oni uključe u određene projekte” – kaže naša sugovornica.

Kada je riječ o humanitarnom radu udruge Žana Alpeza dodaje da gotovo svakodnevno nailaze na one kojima je pomoć uistinu potrebna.

“Uključujemo se u humanitarne akcije i mogu reći da tu ima i pozitivnih i negativnih strana. Recimo, tražimo potrepštine za pučku kuhinju, javljamo se našim kompanijama, ali nemaju sve jednakog sluha za takve akcije”.

Alpeza je dobitnica i zanimljive nagrade “Dobro za filantropiju”. I ne samo da je jedina dobitnica takve nagrade s prostora Hercegovine, već je i jedina žena s ovih prostora koja je uopće bila nominirana. U tekućoj godini Udruga “Pravi put” planira izdati i jedan zanimljiv vodič.

“To bi bio Vodič za nezaposlene. Riječ je dakle o podršci ljudima pri pisanju životopisa, posebice ukoliko odlaze negdje vani raditi, pa pomoć pri pronalasku posla, kako ovdje kod nas tako i van zemlje, u pisanju Motivacijskog pisma, pa pomoć mladima da kroz volontiranje što lakše spoznaju gdje sebe najbolje mogu pronaći, upoznati ljude s postojećim zakonima vezanim za posao…” – kaže Alpeza.

Na kraju je pozvala sve zainteresirane, ukoliko im je potrebna pomoć bilo koje vrste iz njihove nadležnosti da im se slobodno jave putem Facebook stranice ili maila, jer oni tu i jesu za obične građane, a posebno mlade i obrazovane ljude.

Autor: Danijel Ivanković

ZADNJE VIJESTI