fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDMAROVIĆ ZA DNEVNO: ‘Trumpizam će se teško suzbiti!’ Jedna stvar ključna je za regiju, a evo što Bidenova inauguracija znači za BiH!

Autor: dnevno.ba

U izvanrednim uvjetima, u Washingtonu započinje inauguracija novog američkog predsjednika Joea Bidena, a što možemo očekivati te kako će se ona odraziti na Hrvatsku i nestaje li Trump sa svih scena, pojasnio nam je naš sugovornik, geopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

S obzirom na posebne okolnosti izazvane koronavirusom ali i nedavne eskalacije nasilja koje su se dogodile u Kapitolu 6. siječnja pitali smo našeg sugovornika hoće li to stanje utjecati na samu inauguraciju.

Kamalla Harris preko noći uzdignuta na sam vrh

“Bez obzira na to kakve su okolnosti, inauguracija je sama po sebi vrlo važna, tako da po tom pitanju ne vidim nikakav problem. Svijet neće gledati na ove okolnosti, jer oni koji vole Bidena jedva čekaju da preuzme vlast”, nastavlja Vidmarović osvrnuvši se i na mlađahnu Bidenovu zamjenicu Kamallu Harris.

Kako kaže, Kamalla Harris nikada prije nije bila jaka politička osoba, te je samo odjednom uzletila na politički vrh.

“Prije se bavila svojom strukom, odnosno sudstvom, ali ju je Biden jako uzdignuo, ponajviše zbog specifičnog miješanog podrijetla, ali i zato što je žena”, priča nam Vidmarović, napomenuvši kako je Biden nekoć u kampanji obećao da će podpredsjednik biti i osoba ženskog spola i da će biti crna.

Sudeći po svemu Kamalla je očigledno i strateški odabrana zamjena u slučaju da se Bidenu naruši zdravlje za vrijeme mandata s obzirom na njegovu starosnu dob.

“S obzirom da je puno mlađa, Kamalla bi mogla bez problema zamijeniti Bidena ukoliko mu se zdravlje ugrozi”, slaže se analitičar.

A što će sada konzervativci?

Na pitanje što će biti sa konzervativnom strankom nakon Trumpovog pada rekao nam je kako ona ima vrlo težak zadatak, jer se mora vratiti svojim politikama koje je Trump malo “uneredio”.

” Donald Trump nije bio klasični republikanac, tako da se konzervativci moraju reformirati, odnosno vratiti na staro, a s druge pak strane ne smiju to učiniti prenaglo, jer je tih 75 milijuna Amerikanaca glasalo osobno za Trumpa, više za Trumpa, a manje za republikance.”

Naime, republikanci su u dosta nelagodnoj situaciji. Ukoliko bi se olako odrekli Trumpa, postoji velika mogućnost da će dio birača tu situaciju teško podnijeti.

Trumpizam – Trump kao medij

Nije tajna kako demokrati pokušavaju doći do njegovog službenog opoziva te mu zabraniti sva daljnja kandidiranja.

“To će biti vrlo teško postići, jer će Trump postati privatni građanin nakon prestanka obnašanja dužnosti i ima pravo ulagati sudske žalbe i to je nešto što sada ne možemo definitivno predvidjeti”, ističe.

S druge strane, mnogi ljudi vole i poštuju Donalda Trumpa, kako američki konzervativci tako i oni europski, što Trupmu itekako paše, jer time ostaje u kontaktu sa svojim biračima. Dakle, nemoguće ga je ušutkati, slaže se naš sugovornik i dodaje kako Trump ima potpuno pravo stvoriti svoju medijsku platformu, televiziju, novine, a to što rade demokrati je sasvim krivo i štetno postupanje.

Pregovaračka ili konfliktna politika?

Iako se na Trumpovom Twitter profilu nerijetko moglo vidjeti njegovo nervozno i naglo ponašanje koje je uvijek bilo bez dlake na jeziku, Biden bi svakako u kritičnim točkama u svijetu trebao nastaviti Trumpovu politiku.

” Koliko god je on na Twitteru vikao, njegova je politika bila više pregovaračka, nego konfliktna. Iako bi Biden trebao nastaviti njegovu politiku postoji jedan problem. Progresivno lijevo krilo demokrata će inzistirati da Biden učini više po pitanju ljudskih prava, slobode medija i govora, a s time brojne moćne zemlje imaju problema, te je moguće da će ga unutarstranačka linija gurati u neke konflikte i da će mu to krilo demokrata stvarati probleme i provocirati na određene žešće mjere prema Venezueli, Iranu, Kini, Rusiji, Sjevernoj Koreji…”, pojašnjava nam Vidmarić, naglašavajući kako neće biti popuštanja.

Dobre vijesti i za Hrvatsku

Na pitanje kako će se Bidenovo preuzimanje Bijele kuće preslikati na Hrvatsku rekao je kako budući predsjednik u Hrvatskoj ima dobre sugovornike poput Mate Granića, što je za nas svakako bitno i pozitivno.

“Mislim da će Hrvatska imati jedan zaštićeniji osjećaj. Naime, iako je dio konzervativnih Hrvata prema Trumpu bio prijateljski raspoložen, Trump jednostavno nije mario za male zemlje. Nije ga bilo briga za Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju…sve je to njemu bilo otprilike isto. No s Bidenom bi mogli dobiti bolji kontakt i osjećaj veće zaštićenosti”, zaključuje.

Bitno i Kosovsko pitanje

Osim što je vrlo važno kako će sve ovo utjecati na našu državu, od jednake je važnosti i pitanje što će biti sa odnosom SAD-a prema Bosni i Hercegovini.

“Ako se vanjskopolitički Bidenov tim posveti ovom pitanju, a vjerujem da hoće nakon izvjesnog vremena, svi će se naravno fokusirati na pitanje Kosova. Tu bi se u najboljem slučaju trebala uskladiti američka pozicija i pozicija EU, što je dobro i za Kosovo i za Srbiju i za nas. Ostaje dakle pitanje BiH, što američku politiku previše ne brine jer nije zasebni problem”, nastavlja i zaključuje kako će Bosna i Hercegovina nažalost zadnja doći na red.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});