fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vijeće ministara imat će ministarstvo poljoprivrede u sljedećem mandatu

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Naša zemlja morat će do 2018. godine uspostaviti ministarstvo poljoprivrede na državnoj razini, a u njegovoj nadležnosti vjerojatno će se naći i ruralni razvoj, a moguće i turizam.

Nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. lipnja ove godine glavna i jedina novost u odnosu na dosadašnji privremeni sporazum bit će mogućnost podnošenja aplikacije za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

To će se, usprkos svim političkim blokadama na različitim razinama, vjerojatno dogoditi u iduće dvije godine. BiH se tako otvara mogućnost većeg korištenja pretpristupnih fondova namijenjenih pripremi naše zemlje, a među njima su i oni za razvoj poljoprivrede.

Tri uvjeta

Iz Europske komisije već godinama upozoravaju vlasti u BiH kako je nužna uspostava mehanizma koordinacije različitih razina vlasti kako bi one zajedno radile na ispunjavanju europskih direktiva, odnosno usvajale i primjenjivale europsko zakonodavstvo.

Deseci milijuna eura sredstava iz IPARD fondova namijenjenih za poljoprivredni i ruralni razvoj već godinama su prvo “zaleđeni”, a potom prebačeni u druge zemlje, primjerice Kosovo, zbog tvrdoglavog odbijanja naših vlasti da ispune europske uvjete. Nešto što je bilo čisto tehnički uvjet je, kao i sve u BiH, pretvoreno u prvoklasni politički problem i spor oko centralizacije, decentralizacije, entitetskih i županijskih nadležnosti.

Uspostavljanje tog ministarstva na državnoj razini nesumnjivo je uvjet EU-a za korištenje njihovih sredstava za razvoj poljoprivrede, sela i eventualno i turizma u BiH, no zbog politiziranja ovog pitanja iz Europske komisije ne inzistiraju još uvijek na tom koraku.

I sam predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je kako će vrijeme pokazati da će “u BiH biti potrebno formirati neka državna tijela kao što je ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja”. Zastupnici vladajućih stranaka iz RS-a ovome se oštro protive, a ni vladajuće hrvatske stranke nisu sretne zbog smanjivanja ovlasti županija u kojima su kakva-takva većina.

I stranke iz RS-a koje su kroz Savez za promjene u vlasti na razini BiH jasno su kazale kako će to biti spor proces, ali i kako vjeruju da sve aktivnosti vode k tome jer će iz Bruxellesa idućih mjeseci i godina stizati tisuće stranica direktiva. Vjeruje se kako će novo ministarstvo početi s radom u sljedećemu mandatu Vijeća ministara 2018. godine.

Ono što se za početak traži od BiH je uspostavljanje odvojene platne agencije za poljoprivredu radi transparentnosti cijelog procesa raspodjele pomoći, ali i radi praćenja utroška bespovratnih europskih sredstava.

Belgijski model

Treća stvar koja se izričito zahtijeva od naših vlasti je izrada i usvajanje strateškog plana razvoja poljoprivrede u BiH. Kako doznajemo, nakon čestih prozivanja kako se “BiH treba ugledati na zemlje sličnog unutarnjeg uređenja poput Belgije”, ova zemlja je poslala nekoliko stručnjaka koji s našim vlastima rade na tehničkom dijelu izrade koordinacijskog mehanizma, posebice u oblastima s podijeljenih ili decentraliziranim nadležnostima kao što je poljoprivreda.

Bez uspostave ovog mehanizma neće se omogućiti izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u zemlje EU-a koje mogu izvoziti u BiH, što je skandalozno prema bh. poljoprivrednicima.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});