fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Vijeće ministara želi ojačati suradnju s nevladinim sektorom

Autor: Fena

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Ministarstva pravde, usvojilo Izvještaj o provođenju Pravila za konsultacije u izradi pravnih propisa u institucijama BiH, sa setom mjera za nadilaženje problema u provođenju ovih pravila u praksi.

Na ovaj način želi se ojačati suradnja s nevladinim sektorom i zainteresiranim javnostima za politike i aktivnosti Vijeća ministara BiH. Sve institucije BiH dužne su planirati uspostavu predviđenih instrumenata za provođenje Pravila za konsultacije i njihovih izmjena i dopuna.

Praktično je potrebno imenovati koordinatore konsultacija, izraditi propis OCD i pojedinaca zainteresiranih za konsultacije, izvršiti procjenu utjecaja propisa na javnost i odrediti oblik konsultacija za propise predviđene programom rada institucije za 2015. godinu.

Osim navedenog, također je potrebno izvršiti procjenu financijskog utjecaja propisa na javnost i odrediti način konsultacija, izvršiti procjenu financijskog utjecaja provedbe konsultacija za propise predviđene programom rada institucije za 2015. godinu, objaviti popis normativno-pravnih poslova iz Programa rada institucije za 2015. godinu na svom web sajtu i dostaviti ga zainteresiranim organizacijama i pojedincima s popisa i onima koji to zatraže pismenim putem.

Upravitelj institucije BiH državnim će službenicima institucije BiH kojom upravljaju, ukazati na značaj provođenja Pravila za konsultacije i zadužiti ih da ih provode, a sve bh. institucije zadužene su da u 2015. godini provode metodologiju koju je izradilo Ministarstvo pravde.

Oslanjajući se na primjer Ministarstva pravde BiH, sve državne institucije će tokom 2015. godine razviti interne procedure koje preciziraju provođenje Pravila za konsultacije.

Vijeće ministara BiH će u izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vijeća ministara BiH detaljnije propisati obavezu provođenja Pravila za konsultacija.

Ministarstvo pravde BiH jednom će godišnje Vijeću ministara BiH podnositi izvještaj o provođenju Pravila za konsultacija, koji sadrži i podatke o provođenju ranijih zaključaka Vijeća ministara BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});