fbpx

Vijest o protestima u BiH odjeknula u svjetskim medijima

Autor: Nezavisne novine

SARAJEVO - Tisuće prosvjednika okupilo se danas ispred Parlamenta FBiH u znak protesta odluci Vlade FBiH da u parlamentarnu proceduru uputi neusuglašeni zakon o radu.

Naposljetku, ovaj zakon je usvojen, a demonstranti su se razišli. Vijest o protestima u Sarajevu odjeknula je u svjetskim medijima, pišu federalni mediji.

Daily Mail prenosi Reutersovu vijest da su parlamentarci usvojili zakon usprkos pritisku radnika koji su stajali ispred.

“Više hiljada sindikalaca prijetilo je da će ući u zgradu zato što bi usvajanje novog zakona značilo lakše otpuštanje radnika”, navodi Reuters.

ABC navodi da novi zakon uvodi “zapadnjačke” ugovore o radu po kojima radniku više nije zajamčena zaposlenje do umirovljenja.

Prenose izjavu premijera Fadila Novalića koji je rekao da ne bi bilo novih zapošljavanja da zakon nije usvojen. Također, Federacija BiH ne bi mogla računati na određena sredstva iz EU.

Dodaju da je nekadašnji zakon o radu prenesen iz komunističkog režima. Bio je fokusiran na zaštitu radnika, a manje je odgovarao poslodavcima.

Autor: Nezavisne novine

ZADNJE VIJESTI