fbpx
Ivan Vukadin (Foto: ABC portal)

Virus ‘Vukadin’ se proširio na Kupres i Središnju Bosnu

Autor: Dnevni list

Stožerna stranka zadnjih je nekoliko dana vodila grčevitu borbu za obranu gradonačelničkog prijestola u Mostaru.

To je krucijalni razlog što se u sjeni mostarske bojišnice i u medijskoj i analitičkoj tišini dosta neopaženo promatra i sporadično prati širenje virusa  ‘Vukadin’ po utrobi stožerne stranke, nakon Livna, Tomislavgrada i Kupresa i na prostor Središnje Bosne, piše Dnevni list.

Čović i Radončić spašavali Šimunovića?

Naime, prije nekoliko dana se u Jajcu odvijala prava mala politička drama u kojoj su bili glavni akteri lokalni stožernici, a meta, kontroverzni predsjednik Općinskog vijeća Ivo Šimunović. Samo zahvaljujući proceduralnim trikovima i pomoći bošnjačkih kolega u zadnji trenutak spasio je “živu glavu”.

Na njega su ponajviše nasrnuli njegovi stranački oponenti kojima je Šimunović već na vrh glave i žele ga smaknuti s lokalne scene pod svaku cijenu. Lukavi Šimunović  se nekako iskobeljao pa je zahvaljujući nesebičnoj pomoći vijećnika iz SBB-a prekinuo sjednicu Općinskog vijeća i privremeno kupio vrijeme za željeni konačni dobitnički sraz u Jajcu.

Za Šimunovića, pripadnika “stare garde” u HDZ-u BIH, se tvrdilo kako je perjanica Dragana Čovića, odani lokalni šerif koji je odrađivao neke važne poslove, navodno i energetske naravi.

Dobro upućeni izvor Dnevnog lista iz Županijskog odbora HDZ BiH upozorava kako bi sukob između najmanje tri frakcije u stožernoj stranci u Jajcu mogao eskalirati ako se Šimunović izvuče, a poglavito ako preživi uz Čovićevu pomoć, dakle ako se pokaže da je možda stožernik intervenirao kod prijatelja Radončića, šefa SBB-a na što sluti dosadašnji razvoj bratoubilačkog okršaja u kraljevskom gradu.

Ide se do kraja

Treba se podsjetiti kako je ta tzv. stara plejada Čovićevih klimoglavaca u Središnjoj Bosni pred lokalne izbore praktično pometena s političke pozornice i strankom sada vlada jedan novi osvježavajući naraštaj.

Marinko Ćavara, Zdenka Džambas, Nikola Lovrinović, Marina Pendeš i neki drugi izluženi kadrovi su na margini odlučivanja u stranci, jedino je nekako preživjela “mačka sa stotinu života”, Lidija Bradara.

Dobri poznavatelji odnosa unutar HDZ-a BiH tvrde kako je popuštanjem i ustupcima novim snagama u Travniku, pragmatični Dragan Čović smirio napetosti i spriječio stranački bunt i neposluh.  Vjerojatno ponukan i gorkim iskustvom iz Hercegbosanskog ogranka stranke. Naš izvor tvrdi, u Jajcu nema posustajanja, ide se do kraja naglavačke, Šimunović na koncu neće opstati.

‘Gubernatorica’ Borjana Krišto

Podsjećamo, u “susjedstvu” je prije deset dana iz stranke isključen predsjednik općinske organizacije Kupres Ivan Ivić koji je ujedno i izaslanik  u Domu naroda Parlamenta FBiH. Njegovim isključenjem HDZ dodatno komplicira vlastitu situaciju i bitno reducira moć u Hercegbosanskoj županiji, ali što je za njih još pogubnije kao stranka teorijski gube dvotrećinsku većinu u Domu naroda FBiH.

– Ne bih za sada ništa komentirao. Vidjet ćemo šta će se dešavati i očitovat ću se za nekoliko dana, zagonetan je Ivić.

Ranije, iza njega je stala kompletna općinska organizacija iz Kupresa s kojom je na ovim izborima ostvario dobre rezultate. HDZ je već zbog tvrdih stajališta i arogancije “gubernatorice“ Borjane Krišto izgubio većinu u županijskoj Skupštini i pozicije u Vladi.

Sve se desilo kada je na sličan način iz stranke isključen Ivan Vukadin tadašnji načelnik Tomislavgrada, koji je nezadovoljan radom stranke inicirao promjene u Hercegbosanskim šumama, a kasnije i u vladi kojom sada predsjedava. Nakon isključenja Vukadin je osnovao stranku Hrvatski nacionalni pomak s kojom je pobijedio HDZ na lokalnim izborima.

Vođa HDZ-a BiH je iznova oživio nakon trakavice u Mostaru. Bio je na koljenima, bošnjačke stranke su ga ponovno skinule s infuzije. Sada se može posvetiti cijeljenju ožiljaka u stranci. Ozbiljno je načeta ta kompaktnost i u zraku kruži virus “Vukadin” po cijeloj stranačkoj hobotnici.

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI