Visoki predstavnik ponovio: „Milan Tegeltija mora podnijeti ostavku“!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u intervjuu za Radiosarajevo.ba ponovio je da predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltije mora podnijeti ostavku.

Jučerašnja sjednica VSTV-a samo je potvrdila moj stav od 27. novembra 2020. godine, da predsjednik Vijeća mora da podnese ostavku na ovu funkciju. To bi bio važan korak ka obnavljanju integriteta i digniteta ove izuzetno važne, čak ključne institucije za Bosnu i Hercegovinu, što je podvučeno i u posljednjem komunikeu Vijeća za provedbu mira”, kazao je Inzko.

Na jučerašnjoj sjednici VSTV-a BiH, 9 članova Vijeća je poručilo i pozvalo Tegeltiju da podnese ostavku, jer je izgubio povjerenje članova Vijeća.

Naime, ranijim saopćenjem Ureda Visokog predstavnika od 27. 11. 2020. godine, jasno je poručeno, da „VSTV BiH zaslužuje drugačijeg, profesionalnijeg predsjednika, te da Milan Tegeltija, nakon niza neadekvatnog obavljanja svojih dužnosti treba da podnese ostavku“!

Kada je riječ o ponavljanju izbora u Srebrenici zbog nepravilnosti Inzko je kazao da odluku treba donijeti Centralna izborna komisija.

Inzko je kazao da bi volio kada bi Parlament BiH donio zakon o zabrani negiranja genocida te da će im pružiti još jednu šansu.

Autor: Josip Šimić-Đinđić

ZADNJE VIJESTI