fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VJEROVALI ILI NE: Ćevabdžinica glavni uzrok onečišćenja zraka u Sarajevu!?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Zrak u Sarajevu posljednjih dana je među najzagađenijima na svijetu. Vlada Sarajevske županije u utorak navečer je naložila provedbu mjera čiji je cilj smanjiti onečišćenje zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, no uz niz preporuka uvedena je tek jedna restrikcija, a to je zabrana prometovanja kroz središte grada vozilima koja ne ispunjavaju ni minimalne ekološke standarde.

Tri dana nakon što su u Sarajevu izmjereni alarmantni razmjeri onečišćenja zraka, županijska je vlada reagirala tako što je proglasila stanje “upozorenja” građanima čije je zdravlje izravno ugroženo enormnim koncentracijama čestica prašine te otrovnih plinova u zraku zbog kojih je glavni grad BiH proglašen najzagađenijim na svijetu.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić, razmatrajući probleme u vezi sa zagađenošću zraka, na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ocijenio je da su pojedinačna mala ložišta najveći zagađivači te je potrebno napraviti novu analizu koja će pokazati koji je stvarni postotak utjecaja prometa na kvalitetu zraka, piše N1 BiH.

Po njegovom mišljenju, mediji su doprinijeli uzbunjivanju građana nakon priopćenja Ambasade SAD-a koja mjeri zagađenost zraka u Sarajevu.

Na jučerašnjoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera Kantona Sarajevo, Plamenko Tais, prezentirao je informaciju o kvaliteti zraka u Kantonu Sarajevo, u kojoj su identificirani okolišni problemi: energetika, promet i infrastruktura, upravljanje kvalitetom zraka i buka.

Potom se Tais osvrnuo na podatke o zagađenosti zraka Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Za visoku zagađenost okrivio je – ćevabdžinicu.

“Jesmo li najzagađeniji – nismo. Jesmo li zagađeni – jesmo. Mjesto postavljanja analizatora američke ambasade je veoma upitno zbog jednog značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice. Ona vrlo često strašno puno emitira prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nije u skladu s našim standardima”, rekao je Tais.

Među onima koji su komentirali ovu konstataciju Taisa bio je i Zvonko Marić, zastupnik Saveza za bolju budućnost koji je bio ironičan.

“Nisam zadovoljan odgovorom kada je riječ o sjednici i smislu održavanja ove sjednice. Ali upravo ovom drugom istupu gospodina Taisa, nadam se da su shvatili u američkoj ambasadi, kao što smo i mi shvatili da je uzrok ćevabdžinica. Ne znam za smisao da raspravljamo dalje ako smo napokon otkrili uzrok zagađenja zraka”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});