fbpx

VLADA FBiH NA PRIJEDLOG FEDERLANOG ZAVODA ZA STATISTIKU: U Federaciji BiH provest će se 230 statističkih istraživanja

Autor: dnevno.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Federalnog zavoda za statistiku usvojila Plan provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH.
Planom je predviđeno provođenje ukupno 230 statističkih istraživanja i aktivnosti čiji je nositelj Zavod, samostalno ili u suradnji s ostalim statističkim institucijama u BiH, kao i drugi ovlašteni proizvođači statistike.

Od toga je Zavod nositelj za 162 istraživanja i 34 aktivnosti, a za ostala su drugi ovlašteni proizvođači statistike.

Najvažniji statistički prioriteti vezano za statističke oblasti su priprema Popisa poljoprivrede i provođenje Probnog popisa poljoprivrede (u suradnji s ostale dvije statističke institucije), kao i pripremne aktivnosti za provođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

Prioritet je i provođenje anketnih istraživanja, te uvođenje novih, kao što su “Anketa o prihodima i uvjetima života (SILC)” i “Istraživanje o zasijanim površinama i procjena prinosa ranih usjeva”.

Također je planiran razvoj i unaprjeđenje tekućih istraživanja s ciljem smanjenja opterećenja izvještajnih jedinica, te razvoj i unaprjeđenje statističkog poslovnog, kao i registra prostornih jedinica i geografsko – informacijskog sistema (GIS-a) u skladu sa standardima i preporukama Europske unije.

Planirano je uspostavljanje pristupa drugim administrativnim bazama podataka, odnosno novim bazama podataka.

Inače, Plan provođenja statističkih istraživanja od interesa za FBiH se izrađuje na osnovu Zakona o statistici u FBiH i uz prethodno pribavljena mišljenja ovlaštenih proizvođača statistike u FBiH.

Planirana istraživanja su raspoređena na demografske i socijalne statistike, zatim ekonomske, te sektorske statistike, kao i na okoliš i višepodručne statistike i metodologiju prikupljanja, obrade, analize i diseminacije podataka.

U 2022. godini se, također, nastavlja implementacija IPA 2017 Twinning nacionalnog projekta – dalja podrška reformi statističkog sistema u BiH i nastavak implementacije dva regionalna projekta – IPA MBP 2019 i četvrta faza regionalnog Sida projekta, priopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI